Llogaria ime
AOL Portal
Lifestyle

Fjalët e prindërve mësojnë fëmijët të flasin. Televizori jo!
Publikuar me 23 Tet 2013

Fjalët e prindërve mësojnë fëmijët të flasin. Televizori jo!

Të bisedosh drejtpërdrejt me fëmijët kur ata janë tashmë në fazat e para të mësimit të gjuhës ndihmon ata të kenë një fjalor më të mirë dhe për të kuptuar fjalët më shpejt, një efekt që nuk do të marrë 'duke e vendosur atë' përballë televizionit. Kjo është deklaruar nga një studim në Universitetin e Stanfordit botuar në revistën Science psikologji.

Hulumtuesit kanë studiuar 29 fëmijë 19 muajsh, të gjithë nga Amerika Latine, duke iu ofruar atyre me një regjistrues fikse për të kapur të gjithë tingujt që ishin ekspozuar në një ditë. Dëgjuar regjistrimet tregoi se disa prej fëmijëve janë adresuar drejtpërdrejt edhe 12 mijë fjalë në ditë, ndërsa të tjerët mendonin vetëm 670. Pas pesë muajsh janë ekzaminuar të gjithë fëmijët, dhe ata me të cilët prindërit kishin biseduar më shumë tregoi gjithashtu fjalorin  më të pasur dhe shpejtësinë më të madh në përpunimin e fjalët e tyre që u thuhet.

''Të ekspozosh fëmijët  me fjalët thjesht nuk është e mjaftueshme për të zhvilluar fjalorin e tyre - shpjegon Adriana Weisleder, autori kryesor -. Për të mësuar fjalët ata kanë nevojë për të bashkëvepruar.''


1041
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus dy? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI