Llogaria ime
AOL Portal
Lifestyle

Studimi, dashuria ju deh njësoj si alkooli
Publikuar me 23 Maj 2015

Studimi, dashuria ju deh njësoj si alkooli

Nuk besoj se do t'ju heqin patenten por sipas nje studimi te publikuar ne revisten "Neuroscience and Biobehavioral Reviews" tregon se te dashurohesh me nje person krijon te njejtin efekt ne trup ashtu si akooli.

I njohur si OKSITOKINA alias "hormoni i dashurise" krijon ne organizem efekte qe jane te ngjashme me alkoolin. Efekti "dehes" i molekules se prodhuar nga hipotalami krijon ne tru nje gjendje shperqendrimi dhe duke influencuar ne sjelljen e njeriut sikur ai te kishte pire dy gota verë.

Të dyja, në fakt, janë në gjendje për të vepruar në strukturat limbike dhe të korteksit ballor që rrisin transmetimin e acidit gama-aminobutirik, përgjegjës për rregullimin e nxitjes së neuroneve dhe tonin e muskujve.

Oksitocina ashtu si alkooli, vepron qarqet neoronale qe kontrollojne perceptimin e stresit, ankthit e sjelljet shoqerore, ne fjale te tjera ndihemi "më trim", situate e cila rrit agresivitetin. Gjithesesi, studjuesit thone se behet fjale per nje gjendje te vecante e cila duhet trajtuar pak ndryshe se sikur je i dehur nga alkooli.


903
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus 1? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI