Llogaria ime
Veriu Portal
Lifestyle

Çfarë është sindroma e Kawasakit dhe lidhja e saj me COVID-19
Publikuar me 30 Pri 2020

Çfarë është sindroma e Kawasakit dhe lidhja e saj me COVID-19

Ditët e fundit është folur për një lidhje të mundshme, sa i përket fëmijëve, midis koronavirusit dhe sëmundjes Kawasaki, një sëmundje që prek fëmijët, konkretisht nën moshën pesë vjeç dhe që shkakton inflamacion të enëve gjakut. Megjithëse lidhja me tyre ende duhet të konfirmohet plotësisht, mjekët folën për këtë, pasi ata shënuan një rritje të numrit të rasteve, të cilat në një muaj arritën të njëjtin numër të tre vitet e kaluara. OBSH siguron: "Sindroma Kawasaki tek fëmijët është shumë e rrallë".


Çfarë është?

Për momentin, provat flasin vetëm për një përqindje minimale të fëmijëve të infektuar me Sars-Cov-2 të cilët zhvillojnë sëmundjen Kawasaki, që është më pak se 1%. Por për çfarë bëhet fjalë? Për të hedhur dritë mbi këtë patologji, e cila shpjegon se bëhet fjalë për një inflamacion akut të enëve të vogla dhe të mesme në të gjitha pjesët e trupit dhe që ndër simptomat ka konjunktivitin bilaterale dhe skuqje të lëkurës. Sëmundja Kawasaki u përshkrua për herë të parë në Japoni në vitin 1967 nga Tomisaku Kawasaki, pra emri, por shkaku i fillimit të tij aktualisht ende është  për t'u studiuar. Siç u përmend, dihet që kryesisht prek foshnjat dhe fëmijët e vegjël dhe karakterizohet nga "ethe, skuqje konjunktive e të dy syve, skuqje e buzëve dhe mukozës orale, anomalitë e ekstremiteteve, skuqje dhe përfshirje e nyjeve limfatike të qafës ”, sqarojnë mjekët. Normalisht është një patologji që shërohet vetë, megjithëse në disa raste mund të lidhet me rrezikun e përfshirjes së arterieve koronare, d.m.th enët që sjellin gjak në zemër.


Shkaqet

Siç u përmend, nuk është akoma e qartë pse shfaqet sëmundja Kawasaki. Ekspertët kanë sugjeruar disa hipoteza dhe me siguri, është e mundur që të gjithë ta shpjegojnë fillimin në një farë mënyre, për një sëmundje të quajtur "multifaktorial". Aktualisht hipoteza që konsiderohet më së shumti nga literatura mjekësore botërore është se nuk është një sëmundje e qartë infektive, por një patologji që shfaqet tek individët e predispozuar gjenetikisht. Sëmundja, në të vërtetë, duket se ka një frekuencë të lartë në popullatën aziatike dhe në pasardhësit e këtyre popullsive që kanë emigruar në vendet perëndimore dhe ka një incidencë më të lartë tek vëllezërit dhe veçanërisht në binjakët dhe mund të shfaqet tek fëmijët e prindërve të prekur më parë.


Simptomat

Sëmundja Kawasaki shfaqet për më shumë se 5 ditë me ethe të shoqëruara me manifestime të tilla si konjuktivit bilateral pa sekrecione, ndryshime në buzët dhe zgavrën e gojës, skuqje të lëkurës, skuqje të zonës së pelenës, pëllëmbët e duarve dhe thembra të këmbëve shoqërohet në disa raste nga edemë dhe ënjtje të mundshme nga njëra anë e nyjeve limfatike në zonën e qafës. Mjekët e shpjegojnë se shfaqe të tjera të tilla si nervozizëm, diarre, të vjella, dhimbje barku ose insufiçencë të zemrës janë gjithashtu të mundshme. Patologjia gjithashtu mund të manifestohet në forma jo të plota me ethe dhe vetëm disa nga këto manifestime simptomatike dhe gjithashtu në forma atipike.


Kurat

Sa i përket trajtimeve, mjekët shpjegojnë se megjithëse është përcaktuar një patologji që mund të kalojë vetë, ekzistojnë një numër trajtimesh klinike. Ndër këto, ajo e imunoglobulinave intravenoze që paraqesin trajtimin klasik "mbrojtës" kundër arterieve koronare dhe injektohen brenda ditës së dhjetë pas fillimit të sëmundjes. Mjekët gjithashtu mund të përdorin aspirinën në një dozë anti-inflamatore, të administruar në katër doza ditore, deri në 48-72 orë pas zhdukjes së etheve. Pastaj, më pas, një herë në ditë për një total prej 6-8 javësh nga fillimi tek pacientët që nuk kanë ndryshime koronare. Një tjetër kurë e mundshme është ajo që bazohet në steroidet, veçanërisht në fëmijët me kushte të veçanta rreziku, d.m.th një moshë më pak se 12 muajsh, dilacion i papritur koronar, indekse shumë të larta të inflamacionit dhe komplikime të tjera.


Prognoza

Kursi klinik i fëmijëve të prekur nga sëmundja Kawasaki, thonë ekspertët, është shumë i ndryshueshëm në lidhje me përfshirjen e mundshme të arterieve koronare. Fëmijët që nuk kanë lezione koronare zakonisht nuk pësojnë probleme në të ardhmen në zemër dhe duket se kanë një rrezik të ngjashëm me atë të popullatës së përgjithshme të sëmundjeve të zemrës tek të rriturit. Nëse ka prani të lezioneve koronare, këto ndryshojnë me kalimin e kohës: "50-67% e aneurizmave koronare kalojnë pas 1-2 vitesh të shfaqjes së tyre, ka më shumë të ngjarë në rastin e aneurizmave të moshës së vogël me një moshë fillestare më pak se një vit.


2443
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus 1? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI