Llogaria ime
Veriu Portal
Lifestyle

Cfarë nënkupton lëvizja e bërjes së "brumit" për macet?
Publikuar me 03 Pri 2020

Cfarë nënkupton lëvizja e bërjes së "brumit" për macet?

Në këto raste thuhet se macja po përgatit brumin pikërisht sepse duket se po gatuan.

Nga se rrjedh një sjellje e tillë e maceve?

Eshtë një instinkt stërgjyshor që e shtyn macen të sillet në këtë mënyrë. Bëhet fjalë për një praktikë që ndodhet në AND-në e saj duke  parë se menjëherë në momentin e lindjes ajo ndihmohet me putrat e saj të përparme për të lëvizur leshin e  nënës për të kërkuar gjinjtë dhe për të inkurajuar prodhimin e qumështit për tu ushqyer.


Kjo lejon që kotelet të krijojë një lidhje të fortë me nënën dhe për këtë arsye do ta shoqërojë "bërjen e brumit" me diçka pozitive dhe shpërblyese. Me këtë gjest ajo fillon të njihet me thonjtë.


Cilat janë arsyet pse macja bën vazhdon ta bëjë edhe kur rritet?

Ne kemi parë që ky qëndrim ka një natyrë instinktive, që shoqëron macen gjatë gjithë jetës së saj, pavarësisht racës së cilës i përket. Macja e rritur, përveç pastrimit, mund të bëjë veprimin e brumit edhe për arsye të tjera.


Shenjë e mirëqenies mendore

Në jetën e të rriturve, macja bën brumin kur ndihet paqësore dhe e qetë në mjedisin në të cilin gjendet. Kur situata e kënaq, ajo hapur manifeston këtë sjellje për të shprehur gjithë kënaqësinë dhe lumturinë e saj. Kjo shpjegon pse kjo sjellje është padyshim më e zakonshme në mesin e maceve shtëpiake sesa ato të egra.


Shenjë e lidhjes emocionale

Duke kujtuar lidhjen e ngushtë që kishin me nënën e tyre, macja e rritur e bën brumin që të shprehë lidhjen e fortë që ka me dikë. Kjo mund të ndodhë me pronarin e saj ose me një njeri tjetër nga familja me të cilën ajo jeton, ose mund të ndodhë me një kafshë tjetër, një mace ose pse jo një qen. Nëse macja juaj ju bën brumin, do t'ju tregojë gjithë dashurinë e saj.


Koha për t'u shtrirë rehat 

Në natyrë, kafshët përgatisin një vend sa më të rehatshëm për veten dhe pasardhësit e tyre. Ata mundohen të gjejnë një sipërfaqe sa më të niveluar sa më shumë që të jetë e mundur. Para se të ulet në gjumë macja jonë mund të bëjë që brumin që ketë një gjumë qetësues. Ky motivim nuk është ekskluziv për macet, në fakt, edhe qeni ynë ka tendencë të kthehet në vetvete disa herë para se të shtrihet dhe të flejë.


Për të shënuar vendin ku rri

Macet djersiten vetëm nga majat e gishtave dhe për rrjedhojë përmes këmbëve ata arrijnë të lëshojnë një shenjë erë në sipërfaqet ku shkelin. Kështu që bërja e brumit për një mace shërben, ndër të tjera, edhe për të kërkuar pronësinë e saj mbi diçka apo dikë. Në të njëjtën kohë, macja fshin me mjekrën dhe faqet e saj për të theksuar këtë shenjë erë.


1254
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus 1? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI