Llogaria ime
AOL Portal
Revista

Vrima e zezë përpin një yll. Fenomeni i regjistruar për herë të parë (VIDEO)
Publikuar me 01 Dhj 2015

Vrima e zezë përpin një yll. Fenomeni i regjistruar për herë të parë (VIDEO)

Shkencetaret kane publikuar nje video ku nje vrime e zeze (Black hole) perpin ne vorbullen e saj nje yll me dimension te afert me diellin tone.

Video eshte publikuar pasi astrofizikanti Sjoert van Velzen i Johns Hopkins University kishte kohe qe mbante nen vezhgim sepse ky fenomen nuk ishte regjistruar ndonjehere nen objektivin e teleskopeve.

Vrimat e zeza kane nje force aq te madhe gravitacionale sa qe arrijne te thithin sisteme diellore te tere dhe cdo gje qe kalon afer tyre. Forca thithese llogaritet te jete me shpejtesi sa e drites apo edhe me e madhe.

Ne kete rast shohim nje yll me dimensione sa ylli jone, dielli, qe fillon te shperbehet ndersa e gjithe lenda (materia) perfundon ne vorbullen e vrimes se zeze duke krijuar nje fenomen ne forme hinke te dyfishte, ndersa pjesa e tjeter e dale nga ylli sic jane gazrat vertitet rreth e rreth qendres qe kane nje temperature miliona grade celcius.


774
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus 1? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI