Llogaria ime
Veriu Portal
Lifestyle

Kërcitja e gishtave është e mirë apo e dëmshme?
Publikuar me 27 Pri 2015

Kërcitja e gishtave është e mirë apo e dëmshme?

Kercitja e gishtave eshte menyre c'lodhese dhe shpesh here argetuese per te kaluar kohen apo per te hequr tensionin e stresit te dites.

Nje hipoteze e viteve 1990 hidhte dyshime se kercitja e gishta apo kockave ishte nje nga shkaktaret e osteoartrites (dridhjes se duarve dhe humbje e forces) dhe infiamimit (fryrjes). Kjo eshte hedhur poshte nga nje studim i koheve te fundit.

Studimi thote se nga kercitja e kockave nuk kemi as dëme e as të mira, por kjo nuk do te thote se mund te mos ndrydhim gishtin apo doren gjate kercitjes.
Mjeku Kalifornian, Donald Unger, gjate jetes se tij ka kercitur gishtat e njeres dore duke mos i kercitur ata te dores tjeter dhe ne fund ka pare se nuk ka asnje ndryshim mes te dyjave duke hedhur poshte mitin e artritit. Ndonese duhet te shtojme se studimi i mjekut kalifornian nuk ka nje baze shkencore.

PERSE NDODH KERCITJA?
Kercitja e kockave ndodh pasi ne nyjen qe lidh kockat ndodhet nje leng qe lubrifikon (sinoviale) dhe ushqen tesutin kockore. Gjate levizjes se duarve apo nyjeve te tjera te trupit lengu leshon disa fluska ne forme gazi qe mblidhen ne hapesiren mes dy kockave (sic shikohet ne videon meposhte). Kur tentojme te kercasim gishtat, ne ushtrojme presion mbi fluskat duke i dhene zë ate qe ne e quajme kercitje gishtash (apo kockash).


2146
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus 1? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI