Jump to content
Veriu Forum
Sign in to follow this  
VeriuPortal

Nje "Copyright" alla Shqiptare

Recommended Posts

a_432.jpgKa edhe nga ata qe nje artikull e bejne prone private, madje ka nga ata qe te kercenojne me ndeshkim penal nese e kopjon. Por te gjithe keta jane ca hajdute ne kuptimin e vertete te fjales qe kane guxim te madh. Po flasim per mediat elektronike dhe ato te shkruara qe vazhdojne te publikojne artikuj qe vidhen nga adresa te huaja dhe pasi perkthehen (pa autorizim) u vihet stampa "Copyright". Shumica e artikujve merren nga adresa si TGCOM (mediaset, itali), Reuters, MSN, GAzeta Repubblica (itali) etj. Pra mjafton te futesh ne adresat e internetit te ketyre mediave te kopjosh artikujt dhe pasi perkthehen publikohen pa asnje nenshkrim ku eshte marre artikulli ne fjale.

Por para se te flasim per Copyright le te njihemi me kete term. Sipas wikipedia (enciklopedise online): Copyright do te thote shprehimisht "e drejta e kopjimit" qe permbledh nje ser normativash mbi te drejten e autorit.

Ne fakt duke shfletuar Kushtetuten e Shqiperise vej re se nuk ka asnje shpjegim te metejshem mbi te drejten e autorit pervec se "E drejta e autorit mbrohet me ligj". Sipas enciklopedise e drejta e autorit duhet te kushtezohet nga normativat e shtetit ku behet publikimi.

Per Shembull:

Ne gjermani thyerja e te drejtes se autorit eshte e barabarte me krimin e vjedhjes.

Ne france thyerja e te drejtes se autorit sjell gjobitjen me 30 euro e siper.

Kohe mepare Veriu Portal ka pasur nje konflikt te hapur me gazeten TiranaObserver e cila akuzonte se kjo adrese nuk po zbaton te drejten e autorit ndersa gazeta publikonte cdo dite (vazhdon akoma) artikuj te marra nga faqet e internetit te siperpermendura pa specifikuar burimin apo pa asnje leje nga ana tyre.

E drejta e perkthimit eshte e barabarte me te drejten e publikimit edhe pa u perkthyer, pra nese dikush perkthen nje artikull kjo nuk do te thote se burimi i saj humb te drejten e autorit. Nese Sokol Balla (drejtor i departamentit te informacionit ne Top Channel) merr nje artikull nga Financial Time dhe e perkthen duke e publikuar nen emrin e tij kjo perben nje shkelje te se drejtes te autorit.

Egziston edhe e drejta e publikimit te informacioneve kur mes publikuesit dhe kopjuesit egziston nje kontrate sic jane agjensite e lajmeve mbi imazhet video (reuters, ansa) apo agjensi qe shesin foto. Nderkohe qe ne gazetat dhe revistat shikojme foto te marra thjeshte nga "google images".

 

Ja disa adresa website-sh te mediave shqiptare qe mbajne nenshkrimin e te drejtes se autorit nderkohe qe aty vetem te drejte autori nuk ka.

 

Adresa e Top Albania Radio

Permbajtja e ketij website eshte prone e Top Albania Radio. Kopjimi, perdorimi apo riprodhimi i paautorizuar i tij, perben shkelje penale.

 

Adresa e Top Channel

© Top Channel 2001-2009 / Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i permbajtjes se kesaj faqeje.

 

Adresa e Koha Jone

© 1991 - 2007 Koha Jone - Te gjitha te drejtat e rezervuara

 

Adresa e TV KLAN

© 2009 TV KLAN. Të gjitha të drejtat të rezervuara.

 

Adresa e Gazetes Shqip

© Gazeta Shqip - 2006-2008

 

Adresa e Gazetes Shekulli

© 1997-2008 SHEKULLI MEDIA GROUP

 

 

 

 

Lexo me shume artikuj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Desha te shtoj qe Koha Jone dhe gazeta SHekulli publikojn nder te tjera me ane te nje CMS te vjellur (phpcow) nga e ashtequajtura WebPhotoPro.

Ndersa Top-Channel perdor vivvo cms (nuk jam i sigurt nese ka licensen e tij)

 

 

A.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Desha te shtoj qe Koha Jone dhe gazeta SHekulli publikojn nder te tjera me ane te nje CMS te vjellur (phpcow) nga e ashtequajtura WebPhotoPro.

Ndersa Top-Channel perdor vivvo cms (nuk jam i sigurt nese ka licensen e tij)

 

 

A.

 

Je i sigurte?

Shekulli perdor phpCow por me sa di une deri vitin e kaluar ka pasur nje license sepse adresa e shekullit ndodhej ne "Testimonials" te adreses se phpCow. Edhe pse kete copyright e ka thyer duke shkruajtur qe gjoja eshte programuar nga nje studio ne tirane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Desha te shtoj qe Koha Jone dhe gazeta SHekulli publikojn nder te tjera me ane te nje CMS te vjellur (phpcow) nga e ashtequajtura WebPhotoPro.

Ndersa Top-Channel perdor vivvo cms (nuk jam i sigurt nese ka licensen e tij)

 

 

A.

 

Je i sigurte?

Shekulli perdor phpCow por me sa di une deri vitin e kaluar ka pasur nje license sepse adresa e shekullit ndodhej ne "Testimonials" te adreses se phpCow. Edhe pse kete copyright e ka thyer duke shkruajtur qe gjoja eshte programuar nga nje studio ne tirane.

Pikerisht kete do te thoja se Zoti Fjodor Zotaj ka marre persiper gjitha te drejtat e autorit: realizimi dhe programimi (kur jane bere nga phpcow, ) Me sa di une pervec Joomles dhe ndonje tjeter sistemi powered by duhet te mbetet vetem nese ke license mund ta ndryshosh...

Ketu eshte dhe testimonials:

http://www.phpcow.com/?c=121&a=1165&sp=5

E kam provua kete phpcow dhe nuk eshte dhe aq i mire, pervec thjeshtesise ne publikimin e lajmeve nuk ofron shume gjana.

Ndersa vivvo eshte me i miri per tani,,,,,

 

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...