Jump to content
Veriu Forum
Sign in to follow this  
VeriuPortal

Vajza të virgjëra, a gjenden më?

Recommended Posts

a_377.jpgSapo u hap bisedën, u pëlqen të tregojnë një batutë, tashmë shumë të përhapur në gjimnazet tona: “Çfarë kanë të përbashkët, vajzat e virgjëra me dinosaurët“? Dhe përgjigja vjen bashkë me një tufë të qeshurash: “Janë zhdukur 2 milionë vjet më parë...“

 

Në fakt, seksi nuk është më një temë që mund të shkaktojë të qeshura të ndrojtura apo bishtime tek 17-18 vjeçarët. Sigurisht që, batutat dhe talljet nuk mungojnë, por përgjigjet janë të qarta dhe në të shumtën e rasteve, të sigurta. Gjimnazistët e sotëm në Tiranë, në masë (87 nga 100 të pyetur) mendojnë se nuk është e nevojshme që të ruhet virgjëria deri në mbarim të gjimnazit. Sigurisht që ky numër nuk përputhet me numrin e të virgjërave apo jo të virgjërave, sepse ishte një informacion që “nuk guxuam“ t’ua kërkonim. I pyetëm thjesht për mendimin mbi këtë temë.

 

Edhe prindërit janë disi “pesimistë“. Do të donin të gjithë, që të kishte më pak ngutje në jetën seksuale, por mendojnë në shumicë (41 nga 73 të pyetur) që është e pamundur në ditët e sotme që, një vajzë të ruajë virgjërinë deri në martesë.

 

Mbani parasysh që të dhënat e sondazheve tona japin vetëm të dhëna fragmentare dhe nuk pretendojnë të jenë shkencore. Ato vlejnë vetëm për Tiranën dhe vetëm për shkollat që përfshihen në testimet tona.

 

Adoleshentët:

 

Mendoni se vajzat duhet ta ruajnë virgjërinë deri në mbarim të gjimnazit?

 

Janë pyetur 100 gjimnazistë.

 

87 - jo

 

13 - po

 

Vajzave që fejohen me shkesë, u kërkohet virgjëria

 

 

 

Ato janë të bindura që fakti që nuk janë më të virgjëra, mund t’u rrezikojë seriozisht të ardhmen, sidomos tani që “ u ka dalë fati”. Kjo është arsyeja kryesore që përplas shumë vajza në dyert e maternitetit “Koço Gliozheni” me kërkesën për të rikthyer virgjërinë me anë të kirurgjisë gjineokologjike.

 

Drejtoresha e këtij materniteti, Rubena Moisiu duke i quajtur këto kërkesa një “fatkeqësi që mundon ende mentalitetin shqiptar” pohon se këto ndërhyrje nuk bëhen në maternite pasi janë të paligjshme por ajo nuk përjashton mundësinë se ato mund të realizohen në në mënyrë të fshehtë në klinika të tjera private.

 

Po çfarë i shtyn vajzat të bëjnë këto kërkesa dhe sa të rrezikshme janë ato për shëndetin e tyre....

 

*****

 

Dikush ka hyrë shkesë që ato të fejohen, por virgjëria është kusht, në të kundërt nuk mund të jenë kurrë nuse për ta. Frika se jo vetëm do të turpërohen por do të mbesin pa burrë i detyron ato të kërkojnë të qepin cipën e virgjërisë (himeni) që tashmë e kanë humbur.

 

Rubena Moisiu thotë se kategoria e vajzave që vijnë me këtë kërkesë, janë sidomos nga zonat rurale.

 

“është e vërteta që ndeshemi shpesh me kërkesa të vajzave për të qepur cipën e virgjërisë dhe unë këtë e shoh si fatkeqësi. Nuk është ajo cipë e hollë që tregon ndershëmrinë e një vajze dhe nuk e kuptoj se si mund të gjenden ende përballë presioneve të tilla”, pohon Rubena Moisiu duke theksuar se këto vajza duken përgjithësisht të traumatizuara kur vijnë kërkojnë këtë lloj ndihme.

 

Ndërkohë ajo pohon se ligjërisht në asnjë maternitet shtetëror nuk duhet të realizohen ndërhyrje të tilla.

 

A janë këto ndërhyrje të rrezikshme për shëndetin? Dr.Moisiu nuk i paraqet ato si traumatike.

 

“Nuk është se qepja e cipës së virgjërisë rrezikon shëndetin. Kjo më shumë rrezikon rëndë emancipimin e shoqërisë. është e trishtueshme të mendosh se për shumë njerëz vazhdon të mbetet tabu prishja e cipës së virgjërisë para se vajza të martohet. Në këto raste, ende fatkeqësisht nuk vlersohet njeriu por një cipë që vazhdon të mbetet simbol i ndershmërisë, por që në fakt nuk është e tillë”,- pohon Rubena Moisiu.

 

Flet Sabireja, ish-mamija që rindërton virgjërinë

 

Diku afër Pazarit të Ri ndodhet “Sabrireja” (emër i sajuar) ish mamija që iu rikthen “shpresat për të ardhmen”, vajzave që kanë humbur virgjërinë. Ajo e di që është e paligjshme ndërhyrja që bën ndaj dhe nuk tregon emrin dhe mbiemrin e saj të vërtetë. “Më vjen keq për vajzat sepse shumica e tyre nuk e bëjnë me dëshirë, por duan të martohen dhe ka nga ata djem që nuk i marrin po nuk qenë të virgjëra. Më vjen keq që djemtë e shikojnë një copë himeni si garanci për ndershmëri, po ç’ti bësh”, thotë Sabireja.

 

Sipas saj kryesisht këto ndërhyrje janë fare të thjeshta dhe kanë një çmim shumë të lirë, pasi zgjasin vetëm pak minuta. “Për ata më të lehta që zhvillohen edhe në kushte shtëpiake marrin një shumë tepër simbolike, 1 mijë lekë të reja, ndërsa ata më të vështirat që bëhen me anestezi lokale janë më të shtrenjta dhe shkojnë deri në 10 mijë lekë të reja”, pohon ajo.

 

Ndërkohë ish-mamija shpjegon seqë nga dita kur bëhet qepja mund të zgjasë maksimumi deri në 7 ditë. Nëse brenda këtij afati vajza nuk kryen marrëdhënie seksuale, nuk mbetet asnjë shenjë nga “virgjëria e shtirur” pasi fillojnë e bien penjtë.

 

“Ekspertja” që i bën vajzat të duken të virgjëra thotë se në shumicën e rasteve mashtrimi ecën dhe meshkujt e kanë të pamundur që ta dallojnë që nuk kanë të bëjnë me një virgjëri të vërtetë por vetëm me një të sajuar. Epo, ndoshta e meritojnë, të mashtrohen..!

 

*****

 

Virgjëria “teknike” dhe Virgjëria “sekondare”

 

Dr.Adem Harxhi

 

A është vajza e virgjër? Kjo pyetje i ka shqetësuar njerëzit vazhdimisht, tani më pak se më parë. Por, mos u çudisni, edhe sot, shumë burra e djem pyesin, se si mund të njihet një vajzë e virgjër. Përgjigja ime është: vetëm vajza e di nëse ka bërë seks ndonjëherë me një djalë.

 

Thuhet se një vajzë virgjëreshë, duhet ta ketë himenin të paprekur. Sipas këtyre, po qe se natën e martesës, po qe se nuk del pak gjak në çarçafët, atëherë atë e kanë gënjyer. Kjo shkakton shumë ankth të panevojshëm. E vërteta është se shumica e nuseve nuk gjakosen.

 

Sot, një vajzë konsiderohet virgjëreshë kur nuk ka bërë interkursë seksuale me një burrë. Kjo është një çështje personale që ka shumë rëndësi për vetë vajzën dhe shumë më pak për të tjerët.

 

Ç’JANë VIRGJëRESHAT TEKNIKE

 

Nuk është fjala për ato virgjëresha që punojnë në një nga fushat me teknologji të lartë. Jo, është fjala për ato vajza të zgjuara, që kënaqen me pak aktivitet seksual dhe që mendojnë se nuk ia vlen të rrezikosh për shtatëzani dhe sëmundje. Metoda e tyre kontraceptive është qind për qind e suksesshme, sepse ato nuk bëjnë seks. Sjellja e një vajze të tillë, mund të përmblidhet kështu: Çdo gjë pranohet me përjashtim të fundit. Ajo e lejon dashnorin e saj ta përkëdhelë, të bëjnë masturbacion reciprok, por ajo gjithmonë refuzon interkursën.

 

Nuk i imponohem askujt të zgjedhë këtë soj virgjërie, por do të përpiqem të sjell disa argumente në favor të saj. Kjo sjellje nuk vlen për këdo. Disa herë dhe në disa rrethe shoqërore, një vajzë teknikisht virgjëreshë, nuk shihet me respekt të madh. Disa të rinj nuk kanë aq shumë vetëbesim dhe nuk janë aq të fortë sa t’i përmbahen kësaj politike. Virgjëreshat teknike, sido që të jetë, nuk janë më të preferuarat, por ato janë shumë më pak të trishtuara nga çdo shoqee tyre në klasë të dhjetë, që mbetet shtatzënë.

 

Edhe djemtë, mund të jenë teknikisht të virgjër. është e qartë që ata bëjnë ato forma seksi që nuk përfshijnë interkursën vaginale. Kur puna vjen për të shkuar para, ata ndalojnë.

 

Virgjëreshat teknike mësojnë shumë teknika seksuale, të cilat i përdorin gjatë gjithë jetës, kur marrin dhe japin kënaqësi. Por do të thosha se këto teknika mund të mësohen në çdo moshë dhe nuk ka arsye të mësohen shumë herët.

 

Çiftet që shoqërohen së bashku për një kohë të gjatë dhe që planifikojnë të martohen, mund ta praktikojnë virgjërinë teknike. Kur do të martohen, ata do të kujtojnë në mënyrë shumë sentimentale, përkujdesjet e tyre të vjetra e të këndshme me njeri-tjetrin.

 

* * *

 

Të JENI DHE Të DUKENI MIRë.

 

T’i thuash “Jo”seksit të hershëm, mund të jetë e vështirë, por është më e lehtë nga sa të jetosh me pasojat e seksit parakohe. Si mund ta shuani zjarrin e dëshirës seksuale përpara se të bëni seks?

 

Të rinjtë e thonë “ jo-në” e tyre me mënyrën si veprojnë, me mënyrën si bisedojnë dhe me mënyrën se si vishen.

 

Vishni tesha që ju tregojnë të bukura por jo seksi. Tregoni se jeni vajza të reja plot hijeshi, por nuk jeni “lodra seksi” në duar të djemve. Po qe se u tregoni djemve pak mish, atyre do t’u burojnë hormonet me shumicë

 

Planifiko takime që nuk përfundojnë në situata të vështira. Ti e di ku do të shkosh, çfarë do të bësh dhe çfarë nuk do të bësh, që të ruash kënaqësinë e momentit.

 

Qetësoje një bisedë që bëhet shumë e nxehtë. Mbani parasysh se pas fjalëve vijnë veprimet.

 

Vajzat duhet të dinë se, ato që veshin ose bëjnë, tregojnë qëllimet e tyre. Duhet të jeni të kujdesshme për veshjen që është shumë e ngushtë, shumë e ulur dhe shumë e shkurtër. Ju e dini, se shokët tuaj, duke parë gjinjtë nga jakat tuaja të shqyera dhe kofshët nga fundet e shkurtra, gjithë kohën flasin për to. A dëshironi ju që shokët tuaj të flasin për këtë? Pse duhet të shikojë një vajzë që i shton hormonet, kur ai dëshiron ta shohë atë si shoqe. Një djalë dëshiron ta respektojë një shoqe, por ai ështëi distraktuar nga veshja e saj “seksi” dhe e kujton atë gjithmonë për atë të vetmen gjë. Djemtë eksitohen nga shqisat, vajzat eksitohen nga zemrat.

 

* * *

 

Shumica e adoleshentëve që lexojnë këto shënime, me siguri, janë të virgjër. Disa mund të jenë “teknikisht” të virgjër, dhe kanë shkuar pak më përpara. Mendoj se edhe ata i lexojnë këto rreshta tamam në kohë. Ndonjë lexues mund të ketë shkuar edhe më tutje. Ndonjë vajzë e rrallë mund të ketë mbetur edhe shtatzënë. Cilido të që jetë pozicioni juaj, kurrë nuk është vonë të bëni një fillim të ri të sjelljes dhe të veprimeve tuaja.

 

U mundova të shkruaj shumë gjëra të mira për virgjëreshat. Por dikush mund të mendojë: Këto nuk vlejnë për mua që, tashmë, jampërfshirë në marrëdhënie seksuale.

 

Ka njerëz që mendojnë se nuk ka kthim mbrapa, kur ke shkuar shumë përpara në marrëdhëniet seksuale. Kjo nuk është e vërtetë. Kthim ka, por ai nuk është i lehtë. Çdo ditë e re, u jep të rinjve liri të reja, për të bërë zgjedhjet e tyre lidhur me aktivitetin seksual.

 

Ç’ëSHTëVIRGJëRIA SEKONDARE?

 

Të besosh se seksi nuk duhet filluar herët, edhe atëherë kur nuk e ke pasur këtë besim më parë.

 

Virgjëria sekondare është të vendosësh t’i ndërpresësh marrëdhëniet seksuale që ke filluar, dhe ta lësh seksin për më vonë.

 

Mos e besoni gënjeshtrën se, po e shkele një herë, nuk i kontrollon dot më impulset e tua seksuale. Nuk do të thotë se po të marrësh diçka nga çanta e një shoku, ti do të vjedhësh tërë jetën në çantat e shokëve. Nuk është e lehtë të bësh gjëra të mira, por kjo do t’u bëjë të ndjeni vetëbesim, dinjitet dhe vetëkontroll në një mënyrë që asgjë tjetër nuk ua kthen dot.

 

Kthimi tek virgjëria sekondare është, padyshim, vendimi më i mirë që keni marrë ndonjëherë. Të gjitha marrëdhëniet e tjera do të ndryshojnë për mirë. Ju tani do të bisedoni dhe do të qeshni lirisht. Tensioni dhe faji do të largohen nga ju.

 

 

 

 

 

TANI ëSHTë KOHA

 

Edhe pse është e pamundur të ktheheni në virgjërinë fizike të humbur, edhe pse nuk do t’i shuani dot totalisht kujtimet dheefektet anësore të eksperiencave të kaluara seksuale, ju, duke u kthyer tek virgjëria sekondare, do të keni MUNDëSI të rifitoni në mënyrë emocionale, psikologjike dhe personale respektin për seksin. Ky është avantazhi i atyre që arrijnë ta bëjnë këtë. Virgjëria sekondare ka ndihmuar shumë adoleshentë dhe të rritur, që të kthehen në gjendje seksuale të shëndetshme, si mendore ashtu edhe fizike.

 

Keni pasur ose jo, ndonjë shqetësim në të kaluarën, mos lejoni të kaluarën të justifikojë qëndrimin tuaj në të njëjtën mënyrë. Jeni penduar ose jo për të kaluarën, tani që keni informacion të ri, llogaritni koston dhe hiqni dorë nga seksi. Mos u shqetësoni se çdo të mendojë dashnori apo dashnorja juaj e mëparshme. Vendosni të çlironi veten nga lidhjet e kënaqësisë seksuale adiktive.

 

PSE Të ZGJIDHNI VIRGJëRINë SEKONDARE?

 

Virgjëria sekondare, është çlirimi adoleshentëve nga ndjenja se janë zënë në grackë, ose janë skllavëruar nga aktiviteti seksual i hershëm.

 

Ja disa nga arsyet pse disa adoleshentët kanë zgjedhur virgjërinë sekondare:

 

-“ Për një moment ishte kënaqësi, por pastaj fillova të ndjej se ai po më përdorte mua”

 

-“Në të vërtetë u shqetësova mos infektohesha me ndonjë sëmundje infektive seksuale dhe me AIDS”

 

- “Sa më shumë bënim seks, aq më pak bisedonim. Më në fund u duk sikur ishim dy të huaj”

 

-“Një shoqja ime mbeti shtatzënë, që në herën e parë që bëri seks. Kjo më bëri të mendoj mos e pësoj edhe unë kështu”

 

-“Pas kënaqësisë fillestare, u ndjeva jo mirë për atë dhe veten”

 

-“Unë bëra seks vetëm se mendova që e doja me të vërtetë dhe se një ditë do të martohesha me të. Mënyra si veproi ai, më bëri të mendoj se, me të, nuk kalohet dot gjithë jeta. Seksi kurrë nuk na afroi me njëri-tjetrin”

 

Sa e sa adoleshentëve u sillen nëpër kokë këto mendime dhe të tjera si këto.

 

Kurrë nuk është vonë për një ndryshim të ri. Çdo i ri që dëshiron kthimin në virgjërinë sekondare, mund ta arrijë atë nëse vendos të ndryshojë dhe të shkëputet nga zakonet e vjetra. Largohuni nga njerëzit, vendet dhe situatat që dobësojnë vetëkontrollin

 

ëSHTë JETA JUAJ: VENDOSNI NDRYSHIMIN

 

Nëse ke vendosur që virgjëria sekondare vlen për ty, ti ke hedhur një hap të madh përpara, drejt lirisë seksuale.

 

Kjo nuk është e lehtë, sikur nuk është e lehtë të mbash një dietë nga do të heqësh ushqimin më të preferuar, ose të studiosh kur është më mirë të shikosh TV-në.

 

Ju mund ta bëni këtë. Zakonisht, duhen 21 ditë për të formuar një zakon të ri. Ju e keni ndërtuar një rrugë në trurin tuaj, nëpër të cilën shkoni pa u menduar. Ta ndryshonikëtë rrugë, duhet të mendoni shumë dhe të praktikoni një zakon të ri, që të shkoni në drejtim të ri

 

BOX

 

Seks para martese? Vendimi më i mirë merret nga një njeri i stabilizuar

 

Shpesh flas dhe konsultoj të rinj, që kanë bërë seks me një ose më shumë partnerë. Kur janë shumë të rinj, i këshilloj të heqin dorë nga aktiviteti seksual për pak vjet dhe t’i përkushtohen rritjes së tyre. Të çdo moshe qofshin ata, u rekomandoj me insistim të përdorin seksin e sigurtë.

 

Shumica e këtyre të rinjve ndjehen jo mirë dhe tëdëshpëruar. Gjëja e parë që do t’u këshilloja adoleshentëve seksualisht aktivë është: Mos bëni seks nën presion. Ndonjëherë, ndodh që një vajzë të shkojë me një të moshuar, ose me një burrë të martuar. Në këtë rast këshilla është: Largohu menjëherë nga kjo marrëdhënie, ty po të përdorin. Burrat e martuar kurrë nuk i lënë gratë e tyre për një adoleshente, ata vetëm i përdorin ato.

 

Ja dhe diçka tjetër që tërinjtë e kanë vështirë ta bëjnë: Sapo fillojnë të bëjnë seks, ata e kanë të vështirë të largohen. Kjo është veçanërisht e vërtetë për vajzat. Natyrisht, këto të reja duhet të inkurajohen, të ndjekin instinktin e tyre, dhe të kthehen mbrapsht. Të bëhen përsëri fëmije dhe të mos bëhen të përdorura. Shumë nga këto të reja, duan ta ndërpresin seksin për disa vjet, deri sa ta kuptojnë veten më mirë dhe të ndjejnë përgjegjësinë për jetën e tyre.

 

Vendimi për të bërë seks, qoftë edhe për një grua dhe një burrë, është një vendim personal. Sot, ideja për të bërë seks para martesës, pranohet gjerësisht. Por vendimi më i mirë merret nga një njeri që është i stabilizuar në karrierë, që ka të ardhura të mjaftueshme për të qenë i pavarur dhe ka atë ndjenjën e sigurisë, që të jep marrja e një profesioni.

 

Sot mosha mesatare e martesës është rritur shumë. Djemtë martohen mesatarisht në moshën 27-vjeçare dhe vajzat në moshën 24-vjeçare. T’u kërkosh të rinjve të mos bëjnë seks deri sa të martohen, është një këshillë që rrallë kush do ta zbatojë. Por edhe të fillohet marrëdhënia seksuale shumë herët, prapë nuk është mirë. Gjërat që paraqesin rrezik, lejohet të ushtrohen në një moshë të caktuar dhe me leje (licencë). Kështu është kur nget makinën, kur përdor alkolin, duhanin, ashtu duhet të jetë edhe kur bën seks. Nuk lejohet një i ri, nga mosha 13 deri në 18 vjeç, të dalë në rrugë me makinë. Kështu nuk duhet të bëjë edhe seks.

 

Nesër nga Dr.Harxhi, në Faqet e së Dielës, mund të lexoni:

 

KUR DUHET Të FILLOJë JETA SEKSUALE

 

INTERVISTë

 

“21 vjeç: Pse nuk kam vendosur ende të bëj jetë seksuale...”

 

Të jetosh me rregulla, për shumë njerëz, është më komforte, nga sa të rrosh me impulse. E tillë është edhe vajza që pranoi të intervistohej për SH2-shin. është nga Tirana, pas 4 ditësh ekzaktësisht, mbush 21 vjeç. është e virgjër. Po e quajmë për lehtësi “Ejola”, por emri i saj është ndryshe.

 

Për fat të keq, nuk mundemi të japim më tepër hollësi se kaq. Ky ishte kushti i marrëveshjes sonë për të pranuar intervistën. Ajo u vetëofrua në redaksinë tonë me një telefonatë, pas botimit të shtunën e kaluar të historisë së një britanikeje, e cila ishte e virgjër në moshën 105-vjeçare. Ejola na tha se e quante të rëndësishme të shpjegonte këndvështrimin e saj dhe të vajzave si ajo mbi virgjërinë.

 

Ajo është një vajzë mbresëlënëse, e bukur, inteligjente.

 

Na tha se duhet të flasim për vajzat e virgjëra, që e kanë zgjedhur këtë rrugë, jo nga frika, as pse janë shumë të preokupuara, por për arsye të edukimit të tyre familjar dhe fetar.

 

Ejola, virgjëria juaj është një vendim, apo ka rrethana jetësore dhe familjare që kanë favorizuar këtë situatë?

 

Unë nuk do t’ju kisha telefonuar në rast se do të ishte fjala për rrethana rastësore. është vendim, sigurisht.

 

Pse një vendim i tillë, nëse na lejoni ?

 

Sepse besoj në diçka: që eksperiencat seksuale të hershme janë, zakonisht, jo perfekte. Besoj, gjithashtu,, që marrëdhënia seksuale, është më e mirë kur e krijon së bashku me dikë që e do. Unë dëshiroj të rritem dhe zhvillohem brenda vetes, përpara se të përfshihem në marrëdhënie intime me dikë që do të influencojë shumë tek unë. Nuk dëshiroj që të influencohem kaq fort dhe nuk lejoj dikë tjetër të ndërhyjë në jetën time fizike dhe psikologjike, përpara se të njoh mirë veten time.

 

 

 

Po ti pyesësh të gjitha vajzat, kur flasin për lidhjet e tyre, thonë që janë lidhur me këtë apo me atë, por në thelb janë duke kërkuar një djalë serioz dhe të përkushtuar. Mendon se ka ndonjë gjë të keqe në këtë mes? Në fakt edhe vajzat e tjera, në kërkim të princit të tyre janë, apo jo, njësoj si ti...

 

Sigurisht që secila zgjedh vetë si ta jetojë rininë, por për mua ai seksi për stërvitje që thoni ju, më ndjeni, po më duket pak harbut. Sidoqoftë, është një alternativë, por nuk është më i miri. Siç ju thashë, preferoj të mos bëjë fare seks deri në kohën e duhur dhe me njeriun e duhur.

 

Sipas Ejolës, cila është mosha ideale për t’u përfshirë në këtë marrëdhënie intime?

 

Koha në të cilën virgjëreshat ndjejnë se janë gati të fillojnë seksin, nuk përcaktohet nga mosha që matet me vite, por nga vetëbesimi i tyre. Disa njerëz janë të pjekur dhe me vetëbesim në moshën 18 vjeç, të tjerë zhvillohen me ngadalë. Çdo vajzë e virgjër dëshiron të rritet plotësisht, përpara se t’ia kushtojë trupin dhe mendjen e saj bërjes së fëmijve dhe kujdesit për ta.

 

Vajza që është shumë e interesuar për mësimet dhe aktivitetet e ndryshme, ndonjëherë është e keqkuptuar nga njerëzit. Ata do të doninqë dhe ajo ta “gëzonte rininë”. Ju shqetëson kjo?

 

është pak gabim që të bësh një lidhje direkte mes vajzave që duan të ruajnë virgjërinë deri në momentin e duhur dhe vajzave që janë studioze. Nuk janë domosdoshmërisht i njëjti person (qesh).

 

Një vajzë e virgjër, thjesht dëshiron të mos përfshihet në seks dhe ta lërë atë për më vonë, kur të ketë kohë të lirë, si për të gjitha interesat e saj të tjera. Jeta e tyre, në të vërtetë, nuk është aq e vështirë sa mendojnë të tjerët nga jashtë.

 

Flisni në familje rreth kësaj teme?

 

Kam mbështetjen dhe aprovimin e familjes, të miqve dhe besimin e tyre.

 

Keni mikesha të ngushta?

 

Sigurisht që po.

 

Edhe ato janë të virgjëra?

 

(Qesh). Jo, të gjitha. Po vajza virgjëreshë mund të jetë shoqe e mirë e një vajzës tjetër seksualisht aktive. Shpesh ajo di më shumë, nga sa di vajza seksualisht aktive, për periodat, për shtatzëninë dhe hapat që duhen marrë, kur dikush është në vështirësi. Virgjëresha ka kohë të lexojë për këto çështje dhe mendimi i saj i ftohtë, e bën atë shpesh këshilluese për të tjerat.

 

Jeni fetare?

 

Kam besimin tim, mënyrën time për këtë. Lutjet, kisha, xhamia dhe meditimi, të gjitha i japin jetës komfort kur i beson.

 

Një mesazh për bashkëmoshataret?

 

Abstenimi nga seksi, është një jetë e disiplinuar. Ata kanë më shumë vetëkontroll nga sa kanë moshatarët e tyre. Kjo disiplinë është më shumë ndihmuese se e dhimbshme.

 

******

 

P.S

Artikulli eshte marre nga 'Shekulli' ( http://www.shekulli.com.al/news/52/ARTICLE...2008-10-18.html ) e ngaqe eshte artikulli i dyte i kesaj natyre ne pak dite mos e te menoje nokush se jam i fiksum me kete pune .

E di qe si teme pak a shume ekziston po meqe pyetja e titullit ishte me se direkte mendova ta le te hapur.

 

 

 

 

 

Lexo me shume artikuj

Share this post


Link to post
Share on other sites

vajza te virgjera ? jo vec djem te virgjer ka plot se ne shqiperi vec ata qe kan lek e makina e qe jane ne shkolle mund te kapin.keta te fundit po qene pak simpatik e te shkathet se perndryshe.......e kuptoni vete

Share this post


Link to post
Share on other sites
a_377.jpgSapo u hap bisedën, u pëlqen të tregojnë një batutë, tashmë shumë të përhapur në gjimnazet tona: “Çfarë kanë të përbashkët, vajzat e virgjëra me dinosaurët“? Dhe përgjigja vjen bashkë me një tufë të qeshurash: “Janë zhdukur 2 milionë vjet më parë...“

 

Në fakt, seksi nuk është më një temë që mund të shkaktojë të qeshura të ndrojtura apo bishtime tek 17-18 vjeçarët. Sigurisht që, batutat dhe talljet nuk mungojnë, por përgjigjet janë të qarta dhe në të shumtën e rasteve, të sigurta. Gjimnazistët e sotëm në Tiranë, në masë (87 nga 100 të pyetur) mendojnë se nuk është e nevojshme që të ruhet virgjëria deri në mbarim të gjimnazit. Sigurisht që ky numër nuk përputhet me numrin e të virgjërave apo jo të virgjërave, sepse ishte një informacion që “nuk guxuam“ t’ua kërkonim. I pyetëm thjesht për mendimin mbi këtë temë.

 

Edhe prindërit janë disi “pesimistë“. Do të donin të gjithë, që të kishte më pak ngutje në jetën seksuale, por mendojnë në shumicë (41 nga 73 të pyetur) që është e pamundur në ditët e sotme që, një vajzë të ruajë virgjërinë deri në martesë.

 

Mbani parasysh që të dhënat e sondazheve tona japin vetëm të dhëna fragmentare dhe nuk pretendojnë të jenë shkencore. Ato vlejnë vetëm për Tiranën dhe vetëm për shkollat që përfshihen në testimet tona.

 

Adoleshentët:

 

Mendoni se vajzat duhet ta ruajnë virgjërinë deri në mbarim të gjimnazit?

 

Janë pyetur 100 gjimnazistë.

 

87 - jo

 

13 - po

 

Vajzave që fejohen me shkesë, u kërkohet virgjëria

 

 

 

Ato janë të bindura që fakti që nuk janë më të virgjëra, mund t’u rrezikojë seriozisht të ardhmen, sidomos tani që “ u ka dalë fati”. Kjo është arsyeja kryesore që përplas shumë vajza në dyert e maternitetit “Koço Gliozheni” me kërkesën për të rikthyer virgjërinë me anë të kirurgjisë gjineokologjike.

 

Drejtoresha e këtij materniteti, Rubena Moisiu duke i quajtur këto kërkesa një “fatkeqësi që mundon ende mentalitetin shqiptar” pohon se këto ndërhyrje nuk bëhen në maternite pasi janë të paligjshme por ajo nuk përjashton mundësinë se ato mund të realizohen në në mënyrë të fshehtë në klinika të tjera private.

 

Po çfarë i shtyn vajzat të bëjnë këto kërkesa dhe sa të rrezikshme janë ato për shëndetin e tyre....

 

*****

 

Dikush ka hyrë shkesë që ato të fejohen, por virgjëria është kusht, në të kundërt nuk mund të jenë kurrë nuse për ta. Frika se jo vetëm do të turpërohen por do të mbesin pa burrë i detyron ato të kërkojnë të qepin cipën e virgjërisë (himeni) që tashmë e kanë humbur.

 

Rubena Moisiu thotë se kategoria e vajzave që vijnë me këtë kërkesë, janë sidomos nga zonat rurale.

 

“është e vërteta që ndeshemi shpesh me kërkesa të vajzave për të qepur cipën e virgjërisë dhe unë këtë e shoh si fatkeqësi. Nuk është ajo cipë e hollë që tregon ndershëmrinë e një vajze dhe nuk e kuptoj se si mund të gjenden ende përballë presioneve të tilla”, pohon Rubena Moisiu duke theksuar se këto vajza duken përgjithësisht të traumatizuara kur vijnë kërkojnë këtë lloj ndihme.

 

Ndërkohë ajo pohon se ligjërisht në asnjë maternitet shtetëror nuk duhet të realizohen ndërhyrje të tilla.

 

A janë këto ndërhyrje të rrezikshme për shëndetin? Dr.Moisiu nuk i paraqet ato si traumatike.

 

“Nuk është se qepja e cipës së virgjërisë rrezikon shëndetin. Kjo më shumë rrezikon rëndë emancipimin e shoqërisë. është e trishtueshme të mendosh se për shumë njerëz vazhdon të mbetet tabu prishja e cipës së virgjërisë para se vajza të martohet. Në këto raste, ende fatkeqësisht nuk vlersohet njeriu por një cipë që vazhdon të mbetet simbol i ndershmërisë, por që në fakt nuk është e tillë”,- pohon Rubena Moisiu.

 

Flet Sabireja, ish-mamija që rindërton virgjërinë

 

Diku afër Pazarit të Ri ndodhet “Sabrireja” (emër i sajuar) ish mamija që iu rikthen “shpresat për të ardhmen”, vajzave që kanë humbur virgjërinë. Ajo e di që është e paligjshme ndërhyrja që bën ndaj dhe nuk tregon emrin dhe mbiemrin e saj të vërtetë. “Më vjen keq për vajzat sepse shumica e tyre nuk e bëjnë me dëshirë, por duan të martohen dhe ka nga ata djem që nuk i marrin po nuk qenë të virgjëra. Më vjen keq që djemtë e shikojnë një copë himeni si garanci për ndershmëri, po ç’ti bësh”, thotë Sabireja.

 

Sipas saj kryesisht këto ndërhyrje janë fare të thjeshta dhe kanë një çmim shumë të lirë, pasi zgjasin vetëm pak minuta. “Për ata më të lehta që zhvillohen edhe në kushte shtëpiake marrin një shumë tepër simbolike, 1 mijë lekë të reja, ndërsa ata më të vështirat që bëhen me anestezi lokale janë më të shtrenjta dhe shkojnë deri në 10 mijë lekë të reja”, pohon ajo.

 

Ndërkohë ish-mamija shpjegon seqë nga dita kur bëhet qepja mund të zgjasë maksimumi deri në 7 ditë. Nëse brenda këtij afati vajza nuk kryen marrëdhënie seksuale, nuk mbetet asnjë shenjë nga “virgjëria e shtirur” pasi fillojnë e bien penjtë.

 

“Ekspertja” që i bën vajzat të duken të virgjëra thotë se në shumicën e rasteve mashtrimi ecën dhe meshkujt e kanë të pamundur që ta dallojnë që nuk kanë të bëjnë me një virgjëri të vërtetë por vetëm me një të sajuar. Epo, ndoshta e meritojnë, të mashtrohen..!

 

*****

 

Virgjëria “teknike” dhe Virgjëria “sekondare”

 

Dr.Adem Harxhi

 

A është vajza e virgjër? Kjo pyetje i ka shqetësuar njerëzit vazhdimisht, tani më pak se më parë. Por, mos u çudisni, edhe sot, shumë burra e djem pyesin, se si mund të njihet një vajzë e virgjër. Përgjigja ime është: vetëm vajza e di nëse ka bërë seks ndonjëherë me një djalë.

 

Thuhet se një vajzë virgjëreshë, duhet ta ketë himenin të paprekur. Sipas këtyre, po qe se natën e martesës, po qe se nuk del pak gjak në çarçafët, atëherë atë e kanë gënjyer. Kjo shkakton shumë ankth të panevojshëm. E vërteta është se shumica e nuseve nuk gjakosen.

 

Sot, një vajzë konsiderohet virgjëreshë kur nuk ka bërë interkursë seksuale me një burrë. Kjo është një çështje personale që ka shumë rëndësi për vetë vajzën dhe shumë më pak për të tjerët.

 

Ç’JANë VIRGJëRESHAT TEKNIKE

 

Nuk është fjala për ato virgjëresha që punojnë në një nga fushat me teknologji të lartë. Jo, është fjala për ato vajza të zgjuara, që kënaqen me pak aktivitet seksual dhe që mendojnë se nuk ia vlen të rrezikosh për shtatëzani dhe sëmundje. Metoda e tyre kontraceptive është qind për qind e suksesshme, sepse ato nuk bëjnë seks. Sjellja e një vajze të tillë, mund të përmblidhet kështu: Çdo gjë pranohet me përjashtim të fundit. Ajo e lejon dashnorin e saj ta përkëdhelë, të bëjnë masturbacion reciprok, por ajo gjithmonë refuzon interkursën.

 

Nuk i imponohem askujt të zgjedhë këtë soj virgjërie, por do të përpiqem të sjell disa argumente në favor të saj. Kjo sjellje nuk vlen për këdo. Disa herë dhe në disa rrethe shoqërore, një vajzë teknikisht virgjëreshë, nuk shihet me respekt të madh. Disa të rinj nuk kanë aq shumë vetëbesim dhe nuk janë aq të fortë sa t’i përmbahen kësaj politike. Virgjëreshat teknike, sido që të jetë, nuk janë më të preferuarat, por ato janë shumë më pak të trishtuara nga çdo shoqee tyre në klasë të dhjetë, që mbetet shtatzënë.

 

Edhe djemtë, mund të jenë teknikisht të virgjër. është e qartë që ata bëjnë ato forma seksi që nuk përfshijnë interkursën vaginale. Kur puna vjen për të shkuar para, ata ndalojnë.

 

Virgjëreshat teknike mësojnë shumë teknika seksuale, të cilat i përdorin gjatë gjithë jetës, kur marrin dhe japin kënaqësi. Por do të thosha se këto teknika mund të mësohen në çdo moshë dhe nuk ka arsye të mësohen shumë herët.

 

Çiftet që shoqërohen së bashku për një kohë të gjatë dhe që planifikojnë të martohen, mund ta praktikojnë virgjërinë teknike. Kur do të martohen, ata do të kujtojnë në mënyrë shumë sentimentale, përkujdesjet e tyre të vjetra e të këndshme me njeri-tjetrin.

 

* * *

 

Të JENI DHE Të DUKENI MIRë.

 

T’i thuash “Jo”seksit të hershëm, mund të jetë e vështirë, por është më e lehtë nga sa të jetosh me pasojat e seksit parakohe. Si mund ta shuani zjarrin e dëshirës seksuale përpara se të bëni seks?

 

Të rinjtë e thonë “ jo-në” e tyre me mënyrën si veprojnë, me mënyrën si bisedojnë dhe me mënyrën se si vishen.

 

Vishni tesha që ju tregojnë të bukura por jo seksi. Tregoni se jeni vajza të reja plot hijeshi, por nuk jeni “lodra seksi” në duar të djemve. Po qe se u tregoni djemve pak mish, atyre do t’u burojnë hormonet me shumicë

 

Planifiko takime që nuk përfundojnë në situata të vështira. Ti e di ku do të shkosh, çfarë do të bësh dhe çfarë nuk do të bësh, që të ruash kënaqësinë e momentit.

 

Qetësoje një bisedë që bëhet shumë e nxehtë. Mbani parasysh se pas fjalëve vijnë veprimet.

 

Vajzat duhet të dinë se, ato që veshin ose bëjnë, tregojnë qëllimet e tyre. Duhet të jeni të kujdesshme për veshjen që është shumë e ngushtë, shumë e ulur dhe shumë e shkurtër. Ju e dini, se shokët tuaj, duke parë gjinjtë nga jakat tuaja të shqyera dhe kofshët nga fundet e shkurtra, gjithë kohën flasin për to. A dëshironi ju që shokët tuaj të flasin për këtë? Pse duhet të shikojë një vajzë që i shton hormonet, kur ai dëshiron ta shohë atë si shoqe. Një djalë dëshiron ta respektojë një shoqe, por ai ështëi distraktuar nga veshja e saj “seksi” dhe e kujton atë gjithmonë për atë të vetmen gjë. Djemtë eksitohen nga shqisat, vajzat eksitohen nga zemrat.

 

* * *

 

Shumica e adoleshentëve që lexojnë këto shënime, me siguri, janë të virgjër. Disa mund të jenë “teknikisht” të virgjër, dhe kanë shkuar pak më përpara. Mendoj se edhe ata i lexojnë këto rreshta tamam në kohë. Ndonjë lexues mund të ketë shkuar edhe më tutje. Ndonjë vajzë e rrallë mund të ketë mbetur edhe shtatzënë. Cilido të që jetë pozicioni juaj, kurrë nuk është vonë të bëni një fillim të ri të sjelljes dhe të veprimeve tuaja.

 

U mundova të shkruaj shumë gjëra të mira për virgjëreshat. Por dikush mund të mendojë: Këto nuk vlejnë për mua që, tashmë, jampërfshirë në marrëdhënie seksuale.

 

Ka njerëz që mendojnë se nuk ka kthim mbrapa, kur ke shkuar shumë përpara në marrëdhëniet seksuale. Kjo nuk është e vërtetë. Kthim ka, por ai nuk është i lehtë. Çdo ditë e re, u jep të rinjve liri të reja, për të bërë zgjedhjet e tyre lidhur me aktivitetin seksual.

 

Ç’ëSHTëVIRGJëRIA SEKONDARE?

 

Të besosh se seksi nuk duhet filluar herët, edhe atëherë kur nuk e ke pasur këtë besim më parë.

 

Virgjëria sekondare është të vendosësh t’i ndërpresësh marrëdhëniet seksuale që ke filluar, dhe ta lësh seksin për më vonë.

 

Mos e besoni gënjeshtrën se, po e shkele një herë, nuk i kontrollon dot më impulset e tua seksuale. Nuk do të thotë se po të marrësh diçka nga çanta e një shoku, ti do të vjedhësh tërë jetën në çantat e shokëve. Nuk është e lehtë të bësh gjëra të mira, por kjo do t’u bëjë të ndjeni vetëbesim, dinjitet dhe vetëkontroll në një mënyrë që asgjë tjetër nuk ua kthen dot.

 

Kthimi tek virgjëria sekondare është, padyshim, vendimi më i mirë që keni marrë ndonjëherë. Të gjitha marrëdhëniet e tjera do të ndryshojnë për mirë. Ju tani do të bisedoni dhe do të qeshni lirisht. Tensioni dhe faji do të largohen nga ju.

 

 

 

 

 

TANI ëSHTë KOHA

 

Edhe pse është e pamundur të ktheheni në virgjërinë fizike të humbur, edhe pse nuk do t’i shuani dot totalisht kujtimet dheefektet anësore të eksperiencave të kaluara seksuale, ju, duke u kthyer tek virgjëria sekondare, do të keni MUNDëSI të rifitoni në mënyrë emocionale, psikologjike dhe personale respektin për seksin. Ky është avantazhi i atyre që arrijnë ta bëjnë këtë. Virgjëria sekondare ka ndihmuar shumë adoleshentë dhe të rritur, që të kthehen në gjendje seksuale të shëndetshme, si mendore ashtu edhe fizike.

 

Keni pasur ose jo, ndonjë shqetësim në të kaluarën, mos lejoni të kaluarën të justifikojë qëndrimin tuaj në të njëjtën mënyrë. Jeni penduar ose jo për të kaluarën, tani që keni informacion të ri, llogaritni koston dhe hiqni dorë nga seksi. Mos u shqetësoni se çdo të mendojë dashnori apo dashnorja juaj e mëparshme. Vendosni të çlironi veten nga lidhjet e kënaqësisë seksuale adiktive.

 

PSE Të ZGJIDHNI VIRGJëRINë SEKONDARE?

 

Virgjëria sekondare, është çlirimi adoleshentëve nga ndjenja se janë zënë në grackë, ose janë skllavëruar nga aktiviteti seksual i hershëm.

 

Ja disa nga arsyet pse disa adoleshentët kanë zgjedhur virgjërinë sekondare:

 

-“ Për një moment ishte kënaqësi, por pastaj fillova të ndjej se ai po më përdorte mua”

 

-“Në të vërtetë u shqetësova mos infektohesha me ndonjë sëmundje infektive seksuale dhe me AIDS”

 

- “Sa më shumë bënim seks, aq më pak bisedonim. Më në fund u duk sikur ishim dy të huaj”

 

-“Një shoqja ime mbeti shtatzënë, që në herën e parë që bëri seks. Kjo më bëri të mendoj mos e pësoj edhe unë kështu”

 

-“Pas kënaqësisë fillestare, u ndjeva jo mirë për atë dhe veten”

 

-“Unë bëra seks vetëm se mendova që e doja me të vërtetë dhe se një ditë do të martohesha me të. Mënyra si veproi ai, më bëri të mendoj se, me të, nuk kalohet dot gjithë jeta. Seksi kurrë nuk na afroi me njëri-tjetrin”

 

Sa e sa adoleshentëve u sillen nëpër kokë këto mendime dhe të tjera si këto.

 

Kurrë nuk është vonë për një ndryshim të ri. Çdo i ri që dëshiron kthimin në virgjërinë sekondare, mund ta arrijë atë nëse vendos të ndryshojë dhe të shkëputet nga zakonet e vjetra. Largohuni nga njerëzit, vendet dhe situatat që dobësojnë vetëkontrollin

 

ëSHTë JETA JUAJ: VENDOSNI NDRYSHIMIN

 

Nëse ke vendosur që virgjëria sekondare vlen për ty, ti ke hedhur një hap të madh përpara, drejt lirisë seksuale.

 

Kjo nuk është e lehtë, sikur nuk është e lehtë të mbash një dietë nga do të heqësh ushqimin më të preferuar, ose të studiosh kur është më mirë të shikosh TV-në.

 

Ju mund ta bëni këtë. Zakonisht, duhen 21 ditë për të formuar një zakon të ri. Ju e keni ndërtuar një rrugë në trurin tuaj, nëpër të cilën shkoni pa u menduar. Ta ndryshonikëtë rrugë, duhet të mendoni shumë dhe të praktikoni një zakon të ri, që të shkoni në drejtim të ri

 

BOX

 

Seks para martese? Vendimi më i mirë merret nga një njeri i stabilizuar

 

Shpesh flas dhe konsultoj të rinj, që kanë bërë seks me një ose më shumë partnerë. Kur janë shumë të rinj, i këshilloj të heqin dorë nga aktiviteti seksual për pak vjet dhe t’i përkushtohen rritjes së tyre. Të çdo moshe qofshin ata, u rekomandoj me insistim të përdorin seksin e sigurtë.

 

Shumica e këtyre të rinjve ndjehen jo mirë dhe tëdëshpëruar. Gjëja e parë që do t’u këshilloja adoleshentëve seksualisht aktivë është: Mos bëni seks nën presion. Ndonjëherë, ndodh që një vajzë të shkojë me një të moshuar, ose me një burrë të martuar. Në këtë rast këshilla është: Largohu menjëherë nga kjo marrëdhënie, ty po të përdorin. Burrat e martuar kurrë nuk i lënë gratë e tyre për një adoleshente, ata vetëm i përdorin ato.

 

Ja dhe diçka tjetër që tërinjtë e kanë vështirë ta bëjnë: Sapo fillojnë të bëjnë seks, ata e kanë të vështirë të largohen. Kjo është veçanërisht e vërtetë për vajzat. Natyrisht, këto të reja duhet të inkurajohen, të ndjekin instinktin e tyre, dhe të kthehen mbrapsht. Të bëhen përsëri fëmije dhe të mos bëhen të përdorura. Shumë nga këto të reja, duan ta ndërpresin seksin për disa vjet, deri sa ta kuptojnë veten më mirë dhe të ndjejnë përgjegjësinë për jetën e tyre.

 

Vendimi për të bërë seks, qoftë edhe për një grua dhe një burrë, është një vendim personal. Sot, ideja për të bërë seks para martesës, pranohet gjerësisht. Por vendimi më i mirë merret nga një njeri që është i stabilizuar në karrierë, që ka të ardhura të mjaftueshme për të qenë i pavarur dhe ka atë ndjenjën e sigurisë, që të jep marrja e një profesioni.

 

Sot mosha mesatare e martesës është rritur shumë. Djemtë martohen mesatarisht në moshën 27-vjeçare dhe vajzat në moshën 24-vjeçare. T’u kërkosh të rinjve të mos bëjnë seks deri sa të martohen, është një këshillë që rrallë kush do ta zbatojë. Por edhe të fillohet marrëdhënia seksuale shumë herët, prapë nuk është mirë. Gjërat që paraqesin rrezik, lejohet të ushtrohen në një moshë të caktuar dhe me leje (licencë). Kështu është kur nget makinën, kur përdor alkolin, duhanin, ashtu duhet të jetë edhe kur bën seks. Nuk lejohet një i ri, nga mosha 13 deri në 18 vjeç, të dalë në rrugë me makinë. Kështu nuk duhet të bëjë edhe seks.

 

Nesër nga Dr.Harxhi, në Faqet e së Dielës, mund të lexoni:

 

KUR DUHET Të FILLOJë JETA SEKSUALE

 

INTERVISTë

 

“21 vjeç: Pse nuk kam vendosur ende të bëj jetë seksuale...”

 

Të jetosh me rregulla, për shumë njerëz, është më komforte, nga sa të rrosh me impulse. E tillë është edhe vajza që pranoi të intervistohej për SH2-shin. është nga Tirana, pas 4 ditësh ekzaktësisht, mbush 21 vjeç. është e virgjër. Po e quajmë për lehtësi “Ejola”, por emri i saj është ndryshe.

 

Për fat të keq, nuk mundemi të japim më tepër hollësi se kaq. Ky ishte kushti i marrëveshjes sonë për të pranuar intervistën. Ajo u vetëofrua në redaksinë tonë me një telefonatë, pas botimit të shtunën e kaluar të historisë së një britanikeje, e cila ishte e virgjër në moshën 105-vjeçare. Ejola na tha se e quante të rëndësishme të shpjegonte këndvështrimin e saj dhe të vajzave si ajo mbi virgjërinë.

 

Ajo është një vajzë mbresëlënëse, e bukur, inteligjente.

 

Na tha se duhet të flasim për vajzat e virgjëra, që e kanë zgjedhur këtë rrugë, jo nga frika, as pse janë shumë të preokupuara, por për arsye të edukimit të tyre familjar dhe fetar.

 

Ejola, virgjëria juaj është një vendim, apo ka rrethana jetësore dhe familjare që kanë favorizuar këtë situatë?

 

Unë nuk do t’ju kisha telefonuar në rast se do të ishte fjala për rrethana rastësore. është vendim, sigurisht.

 

Pse një vendim i tillë, nëse na lejoni ?

 

Sepse besoj në diçka: që eksperiencat seksuale të hershme janë, zakonisht, jo perfekte. Besoj, gjithashtu,, që marrëdhënia seksuale, është më e mirë kur e krijon së bashku me dikë që e do. Unë dëshiroj të rritem dhe zhvillohem brenda vetes, përpara se të përfshihem në marrëdhënie intime me dikë që do të influencojë shumë tek unë. Nuk dëshiroj që të influencohem kaq fort dhe nuk lejoj dikë tjetër të ndërhyjë në jetën time fizike dhe psikologjike, përpara se të njoh mirë veten time.

 

 

 

Po ti pyesësh të gjitha vajzat, kur flasin për lidhjet e tyre, thonë që janë lidhur me këtë apo me atë, por në thelb janë duke kërkuar një djalë serioz dhe të përkushtuar. Mendon se ka ndonjë gjë të keqe në këtë mes? Në fakt edhe vajzat e tjera, në kërkim të princit të tyre janë, apo jo, njësoj si ti...

 

Sigurisht që secila zgjedh vetë si ta jetojë rininë, por për mua ai seksi për stërvitje që thoni ju, më ndjeni, po më duket pak harbut. Sidoqoftë, është një alternativë, por nuk është më i miri. Siç ju thashë, preferoj të mos bëjë fare seks deri në kohën e duhur dhe me njeriun e duhur.

 

Sipas Ejolës, cila është mosha ideale për t’u përfshirë në këtë marrëdhënie intime?

 

Koha në të cilën virgjëreshat ndjejnë se janë gati të fillojnë seksin, nuk përcaktohet nga mosha që matet me vite, por nga vetëbesimi i tyre. Disa njerëz janë të pjekur dhe me vetëbesim në moshën 18 vjeç, të tjerë zhvillohen me ngadalë. Çdo vajzë e virgjër dëshiron të rritet plotësisht, përpara se t’ia kushtojë trupin dhe mendjen e saj bërjes së fëmijve dhe kujdesit për ta.

 

Vajza që është shumë e interesuar për mësimet dhe aktivitetet e ndryshme, ndonjëherë është e keqkuptuar nga njerëzit. Ata do të doninqë dhe ajo ta “gëzonte rininë”. Ju shqetëson kjo?

 

është pak gabim që të bësh një lidhje direkte mes vajzave që duan të ruajnë virgjërinë deri në momentin e duhur dhe vajzave që janë studioze. Nuk janë domosdoshmërisht i njëjti person (qesh).

 

Një vajzë e virgjër, thjesht dëshiron të mos përfshihet në seks dhe ta lërë atë për më vonë, kur të ketë kohë të lirë, si për të gjitha interesat e saj të tjera. Jeta e tyre, në të vërtetë, nuk është aq e vështirë sa mendojnë të tjerët nga jashtë.

 

Flisni në familje rreth kësaj teme?

 

Kam mbështetjen dhe aprovimin e familjes, të miqve dhe besimin e tyre.

 

Keni mikesha të ngushta?

 

Sigurisht që po.

 

Edhe ato janë të virgjëra?

 

(Qesh). Jo, të gjitha. Po vajza virgjëreshë mund të jetë shoqe e mirë e një vajzës tjetër seksualisht aktive. Shpesh ajo di më shumë, nga sa di vajza seksualisht aktive, për periodat, për shtatzëninë dhe hapat që duhen marrë, kur dikush është në vështirësi. Virgjëresha ka kohë të lexojë për këto çështje dhe mendimi i saj i ftohtë, e bën atë shpesh këshilluese për të tjerat.

 

Jeni fetare?

 

Kam besimin tim, mënyrën time për këtë. Lutjet, kisha, xhamia dhe meditimi, të gjitha i japin jetës komfort kur i beson.

 

Një mesazh për bashkëmoshataret?

 

Abstenimi nga seksi, është një jetë e disiplinuar. Ata kanë më shumë vetëkontroll nga sa kanë moshatarët e tyre. Kjo disiplinë është më shumë ndihmuese se e dhimbshme.

 

******

 

P.S

Artikulli eshte marre nga 'Shekulli' ( http://www.shekulli.com.al/news/52/ARTICLE...2008-10-18.html ) e ngaqe eshte artikulli i dyte i kesaj natyre ne pak dite mos e te menoje nokush se jam i fiksum me kete pune .

E di qe si teme pak a shume ekziston po meqe pyetja e titullit ishte me se direkte mendova ta le te hapur.

 

 

 

 

 

Lexo me shume artikuj

 

 

:huh: obobo....akoma me keto tema...

po nuk lodheni aman??? po te kerkosh temen me te shpeshte ne kete forum eshte me siguri ajo ku flitet per virgjerine e vajzave... po nuk mund ti konsideroni thjesht "njerez" me deshira e me kapacitet gjykimit thjesht si gjykoni ju cuna vetveten??? pse ne vajzat duhet te jemi me siguri me ndryshe se ju per sa i perket kesaj teme? pse duhet te mendojme perhere vetem per "deshirat" e nje burri hipotetik ne nje te ardhme? pse te mos jetojme dhe ne jeten tone si e deshirojme tamam sic e beni ju? Pse te varim eksistencen tone ne nje te ardhme qe fundi nuk i dihet a do e kemi ndonjehere? Pse thjesht te mos jetojme jeten me ndjenjat qe ne ate moment kemi? Pse te mos jemi te lira te dashurojme e te falim virgjerine kujt te duam ne? Cili qenka ky ndryshim kaq i madh qe ka kondicionuar eksistencen e cdo femre gjer tani?? ...qe burri lahet me nje filxhan uje e vajza jo??? ne kete bazoheni?? ne kete bazohet siguria e burrit shqipetar??? ...CA IDIOTSIE!

Ka gjera me te rendesishme se virgjeria ne nje femer... ama i keni syte teper te verberuar nese e vetmja gje qe shihni tek nje femer eshte VIRGJERIA.

 

 

 

Rastesisht me doli perpara syve kjo faqe e lexova diçka dhe ketu.

Jam nje burr 46 vjeçar dhe pse ne profilin tim paraqitet gjinia femer, nuk e di perse ndoshta automatikisht .. e theksoj kete fakt (gjinine time) sepse per trajtimin e nje teme te tille delikate e te veçante eshte mire te dime mendimet e njeres e te tjetres gjini. Sipas mendimit tim e nga kendveshtrimi i moshes time, me shume se per virgjeri, shoqeria jone ka nevoj per vlera, sepse adoleshenca e sotme ka nevoj per pika referimi te qendrueshme, ka nevoj per shembuj e modele ku mund te mbeshtetet, ka nevoj per drejtim. Seksi i parakohshem per fat te keq, vjen ne rradhe te pare pikerisht ne ate kategori te adoleshenteve ku kerkon te mbushe zbrazetine shpirterore, jeten bosh, pa qellime, pa ngrohtesi e mirekuptim familjar.

Kjo eshte nje teme teper e gjere ku meriton nje trajtim te karakterit psikologjik e social, por po e le menjane me mire.

Mendoj qe nuk eshte virgjeria njesi matese e vlerave per nje femer (me gjithe respektin per ate vajze qe e mbron kete virgjeri e kete vlere autentike te natyres femerore), ashtu si nga ana tjeter nuk eshte humbja e virgjerise ajo qe e ben nje vajze pa vlera. Problemi nuk duhet pare ngushte thjesht ne faktin eshte apo jo e virgjer nje femer, ne fund te fundit nje femer e humbet virgjerine e saj kur dhe nje mashkull e humbet ate virgjeri (o ndoshta e ka humbur dhe me pare), çdo virgjeri femerore e humbur korrespondon me nje virgjeri mashkullore te humbur. Perse duhet te na shqetesoje ky fakt kur jemi ne te paret qe provokojme humbjen e kesaj virgjerie?!

Nese femrat e humbasin sepse jemi ne meshkujt qe e bejme ta humbase.

Ndoshta shoqeria jone maskiliste pretendon ate çka vete e shkaterron?!

Rinia e sotme me shume se virgjerine ka humbur vlerat e verteta, e kjo duhet te na preokupoje, problemi i vertete sot nuk eshte virgjeria ne kuptimin e ngushte, por seksi i parakohshem, qe eshte diametralisht tjeter problem (e teper i rendesishem), pavaresisht nga faktori virgjeri apo jo virgjeri, pak rendesi ka, qe per mendimin tim per nje vajze eshte nje moment unik, intim, i paperseritshem, i paharrueshem e qe ajo e dhuron vetem ne emer te dashurise ( o te pakten keshtu duhet te jete).

durimi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
:huh: obobo....akoma me keto tema...

po nuk lodheni aman??? po te kerkosh temen me te shpeshte ne kete forum eshte me siguri ajo ku flitet per virgjerine e vajzave... po nuk mund ti konsideroni thjesht "njerez" me deshira e me kapacitet gjykimit thjesht si gjykoni ju cuna vetveten??? pse ne vajzat duhet te jemi me siguri me ndryshe se ju per sa i perket kesaj teme? pse duhet te mendojme perhere vetem per "deshirat" e nje burri hipotetik ne nje te ardhme? pse te mos jetojme dhe ne jeten tone si e deshirojme tamam sic e beni ju? Pse te varim eksistencen tone ne nje te ardhme qe fundi nuk i dihet a do e kemi ndonjehere? Pse thjesht te mos jetojme jeten me ndjenjat qe ne ate moment kemi? Pse te mos jemi te lira te dashurojme e te falim virgjerine kujt te duam ne? Cili qenka ky ndryshim kaq i madh qe ka kondicionuar eksistencen e cdo femre gjer tani?? ...qe burri lahet me nje filxhan uje e vajza jo??? ne kete bazoheni?? ne kete bazohet siguria e burrit shqipetar??? ...CA IDIOTSIE!

Ka gjera me te rendesishme se virgjeria ne nje femer... ama i keni syte teper te verberuar nese e vetmja gje qe shihni tek nje femer eshte VIRGJERIA.

 

 

 

Rastesisht me doli perpara syve kjo faqe e lexova diçka dhe ketu.

Jam nje burr 46 vjeçar dhe pse ne profilin tim paraqitet gjinia femer, nuk e di perse ndoshta automatikisht .. e theksoj kete fakt (gjinine time) sepse per trajtimin e nje teme te tille delikate e te veçante eshte mire te dime mendimet e njeres e te tjetres gjini. Sipas mendimit tim e nga kendveshtrimi i moshes time, me shume se per virgjeri, shoqeria jone ka nevoj per vlera, sepse adoleshenca e sotme ka nevoj per pika referimi te qendrueshme, ka nevoj per shembuj e modele ku mund te mbeshtetet, ka nevoj per drejtim. Seksi i parakohshem per fat te keq, vjen ne rradhe te pare pikerisht ne ate kategori te adoleshenteve ku kerkon te mbushe zbrazetine shpirterore, jeten bosh, pa qellime, pa ngrohtesi e mirekuptim familjar.

Kjo eshte nje teme teper e gjere ku meriton nje trajtim te karakterit psikologjik e social, por po e le menjane me mire.

Mendoj qe nuk eshte virgjeria njesi matese e vlerave per nje femer (me gjithe respektin per ate vajze qe e mbron kete virgjeri e kete vlere autentike te natyres femerore), ashtu si nga ana tjeter nuk eshte humbja e virgjerise ajo qe e ben nje vajze pa vlera. Problemi nuk duhet pare ngushte thjesht ne faktin eshte apo jo e virgjer nje femer, ne fund te fundit nje femer e humbet virgjerine e saj kur dhe nje mashkull e humbet ate virgjeri (o ndoshta e ka humbur dhe me pare), çdo virgjeri femerore e humbur korrespondon me nje virgjeri mashkullore te humbur. Perse duhet te na shqetesoje ky fakt kur jemi ne te paret qe provokojme humbjen e kesaj virgjerie?!

Nese femrat e humbasin sepse jemi ne meshkujt qe e bejme ta humbase.

Ndoshta shoqeria jone maskiliste pretendon ate çka vete e shkaterron?!

Rinia e sotme me shume se virgjerine ka humbur vlerat e verteta, e kjo duhet te na preokupoje, problemi i vertete sot nuk eshte virgjeria ne kuptimin e ngushte, por seksi i parakohshem, qe eshte diametralisht tjeter problem (e teper i rendesishem), pavaresisht nga faktori virgjeri apo jo virgjeri, pak rendesi ka, qe per mendimin tim per nje vajze eshte nje moment unik, intim, i paperseritshem, i paharrueshem e qe ajo e dhuron vetem ne emer te dashurise ( o te pakten keshtu duhet te jete).

durimi

 

 

 

Rastesisht me doli perpara syve kjo faqe e lexova diçka dhe ketu.

Jam nje burr 46 vjeçar dhe pse ne profilin tim paraqitet gjinia femer, nuk e di perse ndoshta automatikisht .. e theksoj kete fakt (gjinine time) sepse per trajtimin e nje teme te tille delikate e te veçante eshte mire te dime mendimet e njeres e te tjetres gjini. Sipas mendimit tim e nga kendveshtrimi i moshes time, me shume se per virgjeri, shoqeria jone ka nevoj per vlera, sepse adoleshenca e sotme ka nevoj per pika referimi te qendrueshme, ka nevoj per shembuj e modele ku mund te mbeshtetet, ka nevoj per drejtim. Seksi i parakohshem per fat te keq, vjen ne rradhe te pare pikerisht ne ate kategori te adoleshenteve ku kerkon te mbushe zbrazetine shpirterore, jeten bosh, pa qellime, pa ngrohtesi e mirekuptim familjar.

Kjo eshte nje teme teper e gjere ku meriton nje trajtim te karakterit psikologjik e social, por po e le menjane me mire.

Mendoj qe nuk eshte virgjeria njesi matese e vlerave per nje femer (me gjithe respektin per ate vajze qe e mbron kete virgjeri e kete vlere autentike te natyres femerore), ashtu si nga ana tjeter nuk eshte humbja e virgjerise ajo qe e ben nje vajze pa vlera. Problemi nuk duhet pare ngushte thjesht ne faktin eshte apo jo e virgjer nje femer, ne fund te fundit nje femer e humbet virgjerine e saj kur dhe nje mashkull e humbet ate virgjeri (o ndoshta e ka humbur dhe me pare), çdo virgjeri femerore e humbur korrespondon me nje virgjeri mashkullore te humbur. Perse duhet te na shqetesoje ky fakt kur jemi ne te paret qe provokojme humbjen e kesaj virgjerie?!

Nese femrat e humbasin sepse jemi ne meshkujt qe e bejme ta humbase.

Ndoshta shoqeria jone maskiliste pretendon ate çka vete e shkaterron?!

Rinia e sotme me shume se virgjerine ka humbur vlerat e verteta, e kjo duhet te na preokupoje, problemi i vertete sot nuk eshte virgjeria ne kuptimin e ngushte, por seksi i parakohshem, qe eshte diametralisht tjeter problem (e teper i rendesishem), pavaresisht nga faktori virgjeri apo jo virgjeri, pak rendesi ka, qe per mendimin tim per nje vajze eshte nje moment unik, intim, i paperseritshem, i paharrueshem e qe ajo e dhuron vetem ne emer te dashurise ( o te pakten keshtu duhet te jete).

durimi

 

 

shume dakord me ty!!

 

p.s. shiko se mund te ndryshosh te dhenat tuaja ne profilin tend..

O GONNY per cfare je ketu, ndihmo njerezit..

 

Ti po ndan virgjerine nga seksi. Un besoj se keto dy gjera jane te lidhura ngushte me njera tjetren. Perkundrazi te tre gjerat jane te lidhura ngusht me njera tjetren.

Vlera-Seksi-Virgjeria

E vetmja gje qe i justifikon eshte pafajsia qe e shoqeron moshen e adoleshences. Ndaj mesazhi qe un kam percjellur ne te gjitha mesazhet e mia eshte qe pjekuria dhe maturia qe keto gjera duhet ti shoqeroje.

Porse un ju keshilloj qe sa ngushte jane vlera dhe seksi mjafton te qendrojme 1 muaj ne shqiperi qe te shikoni dhe besoni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ndoshta nuk kam qene i qarte ne ate qe kam shkruar sepse jam i bindur qe behet fjale vetem mbi nje keqkuptim. Ka te ndare e te ndare te problemit, ka menyra e menyra te trajtimit, varet nga çfare vizioni kerkon ta luftosh kete plage shoqerore. Nese ime bij neser, do te humbas virgjerine ne adoleshence, shqetesimi im si prind nuk do te ndalet mbi faktin e humbjes se kesaj virgjerie, por do te shqetesohem ne rradhe te pare njeqind here me tej e me thelle pertej shqetesimit te humbjes se virgjerise, per te kuptuar shkakun e kesaj pasoje, do te kerkoj te shoh e te zbuloj çfare nuk funksjonon ne gjithe kete situate, sepse faji eshte dhe i imi si prind ne rradhe te pare qe nuk i kam qendruar prane sa duhet, qe nuk kam qene i zoti t'i percjell edukaten e vlerat e verteta ne jete, qe nuk kam ditur te kuptoj time bij me pare. Ky eshte burimi i gjithçkaje: familja ne rradhe te pare, dialogu prind femij, qe mungon ne familjet tona, edukimi, vlerat e ngrohtesia familjare, vetem keto jane kyçi i vertete per te penguar e luftuar kete fenomen, seksin e parakohshem. Them seksin e parakohshem sepse pikerisht prej tij fillojne te gjitha te tjerat; humbja e virgjerise per nje femer, e ketu permbledh dhe moshen e pjekur per nje femer, nuk do te me shqetesonte me teper se fakti ne kontekstin e pergjithshem, dmdh, si e ka humbur ate virgjeri: me ndergjegje e dashuruar apo thjesht viktimizem, apo loj seksi e asgje tjeter. Kam kerkuar te them qe, nese une si mashkull, do te doja te zgjidhja nje femer sot per ne jete, ne rradhe te pare do te shikoja (ashtu si gjithmone kam bere) vlerat e saj, trurin e saj e do ta pranoja dhe nese jo e virgjer, ne krahasim me nje tjeter qe dhe pse e virgjer (qe e vleresoj pa fund) nuk shoh tek ajo vlerat e duhura, sepse virgjeria shte nje fakt thjesht personal e jo karakterial, dmth nuk duhet te jete faktori virgjeri ai qe duhet te na drejtoje per zgjedhjen e nje femre. Nga ana tjeter jam jo dakort, por shume dakort me faktin qe rinia e sotme eshte shkaterruar, e, njera ane mes shume te tjerave eshte dhe seksi i parakohshem me te gjitha pasojat qe sjell pas. Shqiperia ka degjeneruar keto vite ne gjithçka per faktin e ndryshimit rrenjesor qe po kalon, historikisht ndodh ne pergjithesi keshtu: deri dje te izoluar sot anarshia e "lirise" "demokratike" qe une nuk do e quaja as Liri te paster e as Demokraci te vertete, ka mberthyer shtremberisht gjithçka, ka zhveshur njeriun nga ndjenjat, nga morali, nga vlerat, nga idete. Rreziku me i madh per ne shqiptaret ne keto vite eshte fakti i Spersonalizimit, humbja e vlerave, sepse Shqiperia kerkon te imitoj por per fat te keq imiton veç te keqiat e botes, merr gjithçka ne menyre siperfaqesore. Nje degjenerim qe ka kapur çdo sektor ne vendin tone, qe rrjedh nga çoroditja e ideve, nga mungesa e te kuptuarit ne menyre intelektuale, nga mungesa e sensibilitetit dhe e tolerances; ne akoma nuk kemi gjetur vetveten sot pas njezet vjet pothuaj; ishim te zotet te shkaterronim te vjetren me egersine e nje nihilizmi te rrezikshem duke eleminuar gjithçka nga ajo e vjeter pa qene te zotet te ruanim ate çka vlente nga ajo e kaluar, ashtu siç kane bere popujt e tjere qe kane kaluar te njejten rruge si e jona. Dhe ja sot pasojat, konfuzion total politik, ideologjik, historik (po levizin dhe figurat e shquara te kombit), shoqeror, fetar, moral, artistik, ne rrezikojme te humbim fizionomine autentike te nje populli, e ja pasojat e nje rinie qe humbet vlerat, qe hidhet (duke menduar qe eshte e civilizuar) dhe mbi seksin e parakohshem.. Ka shume per te shtuar ketu..

Pikerisht kete kerkoja te thoja, qe problemi i virgjerise eshte vetem maja e aizbergut te problemeve te kesaj shoqerie, te kesaj rinie, ndaj theksoj me shume faktin mbi vlerat qe duhet ti percjellim kesaj rinie ne qe jemi prinder, mbi edukimin, aftesine per te kuptuar e dalluar rrenjet e verteta te problemit. S'do mend qe jane te lidhura faktoret vlera/seks/virgjeri, por mos te gabojme te kapemi pas bishtit kur koka e problemit i ka rrenjet te thella tek Vlerat dhe Edukimi.

pershendetje

durimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Ky eshte burimi i gjithçkaje: familja ne rradhe te pare, dialogu prind femij, qe mungon ne familjet tona, edukimi, vlerat e ngrohtesia familjare, vetem keto jane kyçi i vertete per te penguar e luftuar kete fenomen, seksin e parakohshem."

 

 

 

Pajtohem plotesisht me kete qe keni shkruar,por jane pak ata qe e vrasin mendjen per keto.Edhe un them se nuk mund te vesh kufinje ne mes te shkakut dhe pasojes.

Por nuk e di perse mendoni se me shume ka vajza shqipetare qe kan humbur virgjerin para martese se sa vajza te virgjera. Une per vete mendoj te kunderten. :queen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nese kete pyetje e drejton per mua Kristjana, une te pergjiegjem qe, asnjeri nga ne eshte ne gjendje te flase mbi "statistika" te ketij lloji, ndoshta eshte mire qe kete pyetje t'ia drejtosh atyre qe kane shkruajtur artikullin. Une personalisht deshiroj te besoj ate çka shkruan dhe ti. Por pertej ketij fakti, mesazhi im kerkon te vere ne dukje faktin qe, pas çdo negativiteti te çfaredo lloj natyre _ ne kete rast, mungesa e virgjerise _ pergjegjesia nuk hidhet vetem mbi njeren ane (mbi vajzen), por dhe mbi anen tjeter (ai qe gabon njesoj sa ajo e se bashku me te, partneri i saj), sepse gabimet behen gjithmone nga te dy e jo vetem nga njera, nuk mund te flasim per vajza "rebele" e djem te mire.. E per te arritur me pas, ne pergjegjesine e madhe e me kryesore qe kemi ne ne rradhe te pare, ne prinderit.

durimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

nuk e kuptoj pse ka aq shume rensi virgjiniteti ne shqipri

nese do ket pak civilizim ne shqipri

do mendoni nryshe

mos te jesh e viergjer sdo te thote qe nuk ke me vlera si vajze

por ama duhet te ndrrojm edhe mentalitetin e shqipris sepse nuk martohemi vetem per te bere dashuri per here te pare me nje vajze

por duhet te martohemi me nje njeri qe e do dhe qe perputhet me ty

e pse nje vajze ka rene ne dashuri e ka shkuar me 1,2 ose tre cuna dha ka bere dashuri me ato para

se te bie ne dashuri me ty ska asnje pb

po spat comunikim dhe mirenjohje ne mes dy sexeve (mashkull dhe femer) sdo ecim kurre perpara

sepse femra sesht vetem per te bere punet e shpise apo te tjera

po ama une e kam pare vet ne shqipri ket vere qe ka shum trdhtime

sepse ka edhe shum martesa te padeshiruara

kaq di te them

ja kaloshi mire te dashur antare e ANTARE

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...