Llogaria ime
Veriu Portal
Lajme
Washington Times: Sorosiani Lu po bën lojëra politike në Shqipëri

Gazeta e mirënjohur "Washington Times" ka shkruar një artikull ditën e djeshme me titullin "Soros “infekton” Departamentin e Shtetit të bëjë lojëra politike në Shqipëri".

Shkrimi është bërë nga L. Todd Wood dhe në të shtrohen disa pyetje për ambasadorin e SH.B.A-ve në Shqipëri, Donal Lu.

"Washington Times" ngre disa pyetje për Lu-në si "A është në rregull për një ambasador të Shteteve të Bashkuara që të shantazhojë një parti politike në mënyrë që të mbështesë një palë tjetër, në një vend të huaj?"

"A është normale për një ambasador të SHBA-ve që të diktojë politikën e qeverisë të një vendi të huaj, nën kërcënimin e "pasojave", në qoftë se qeveria nuk ndjek urdhrat e tij?''

"Çfarë ndodh nëse ky ambasadori i SHBA-ve bën përpjekje për të mbyllur hetimin e një prej kompanive më të mëdha në Shqipëri, ndërsa predikonte në lidhje me nevojën për të marrë një qëndrim kundër korrupsionit zyrtar?".

Donald Lu ka qenë kohët e fundit tema e shumë diskutimeve, qysh pas ardhjes së Trump në presidencë. Para pak ditësh në një shkrim të "The Huffington Post" u publiku një shkrim ku thuhej se diplomacia amerikane duhet të bëjë kujdes me emërimin e ambasadorëve në Shqipëri. Gjithashtu Lu u vu në qender të vëmendjes për akuzat e tij të hapura drejt kryeprokurorit të përgjithshëm Adriatik Llala, ku ky i fundit e akuzoi për ndërhyrje në favor të kompasinë Bankers Petroluem.

Lapsi.al bëri një shkrim ditën e djeshme për sulmet që po i bëhen Lu-së si nga brenda dhe jashtë vendit tonë. Lexo këtu

Shkrimi i "Washington Post":

Le ta fillojmë me një pyetje të thjeshtë: A është në rregull për një ambasador të Shteteve të Bashkuara që të shantazhojë një parti politike në mënyrë që të mbështesë një palë tjetër, në një vend të huaj?

Le të hedhim një hap më tej. A është normale për një ambasador të SHBA-ve që të diktojë politikën e qeverisë të një vendi të huaj, nën kërcënimin e "pasojave", në qoftë se qeveria nuk ndjek urdhrat e tij?

A është e pranueshme që një ambasador amerikan të nxitë axhendën e një miliarderi të caktuar hungarez-amerikan dhe organizatave të tij, dhe jo interesave të qeverisë amerikane, interesa që përfshijnë një proces të hapur demokratik dhe aftësinë e institucioneve të qeverisë së huaj për të kryer detyrat e mandatuara?

Çfarë ndodh nëse ju them se kryeministri i atij vendi mori pjesë në dasmën e miliarderit George Soros?

Çfarë ndodh nëse ju them se zoti Soros ka mbështetur një qeveri në Shqipëri, që kritikët se ka përfituar nga tregti drogë, që ka vrarë mijëra njerëz në të gjithë Evropën?

Çfarë ndodh nëse ky ambasadori i SHBA-ve bën përpjekje për të mbyllur hetimin e një prej kompanive më të mëdha në Shqipëri, ndërsa predikonte në lidhje me nevojën për të marrë një qëndrim kundër korrupsionit zyrtar?

E gjitha ka filluar disa javë më parë në vendin e vogël ballkanik, ku ka nisur një përpjekje për të riparuar sistemin gjyqësor.

Ambasadori i SHBA-ve Donald Lu, duke punuar me partinë e Soros, tashmë në pushtet në Shqipëri, anuloi vizat e SHBA-së për rreth 70 anëtarë të Partisë Demokratike të opozitës, të cilët ishin për verifikimin për t'u emëruar si zyrtarë gjyqësorë në vend.

Ky veprim jodemokratike e zhyt vendin në një krizë politike.

Në një deklaratë, ambasada e SHBA-ve në Tiranë ka konfirmuar se kishte "revokuar vizat jo-emigrant të disa gjyqtarëve dhe prokurorëve shqiptarë, pas përcaktimit se zyrtarët nuk kualifikohen më për këto viza. Për shkak se të dhënat e vizave janë konfidenciale sipas ligjit të SHBA-së, ne nuk mund të komentojë mbi raste individuale. Ambasada SHBA e mori këtë veprim përpara nisjes së procesit të verifikimit që do të vlerësojë lidhjet e zyrtarëve të caktuar me korrupsionin".

Ajo që deklarata nuk thotë se asnjë nga personat e prekur është i Partisë Socialiste të Kryeministrit Edi Rama.

Me pak fjalë, i dërguari i qeverisë së SHBA-ve është duke përdorur taktika të fuqishëm për ta bërë sistemin gjyqësor shqiptar palë me tregtinë e drogës dhe që është mbështetur nga “Iniciativa për Shoqëri të Hapur” e zotit Soros, e cila bën thirrje për legalizimin e drogës.

Prokuroria shqiptare ka reaguar me zemërim, duke lëshuar një deklaratë që thoshte pjesërisht "Prokuroria e Përgjithshme do t’i bëjë të qartë z. Lu se në qoftë se ai është përdorur për të qenë zot në politikën shqiptare, ai nuk mund ta bëjë këtë me prokurorinë.

Z. Lu mendon se ai ka fatin e prokurorisë në dorë, kur ai shantazhon këtë institucion në mënyrë që të mbyllë hetimet apo kur revokon vizat. "Deklarata tha se lëvizjet e ambasadorit ishin "tipike Sorosiane, me qëllim manipulimin e opinionit publik dhe nënçmuese për institucionet".

Çdo veprim nga një diplomat i SHBA-vë me qëllim që të mbështesi vetëm një parti mbi një tjetr në një vend të huaj është anti-demokratike, jo amerikane dhe në kundërshtim me atë që Shtetet e Bashkuara kërkojnë.

Z. Lu po krijon destabilitet në Shqipëri, duke vendosur për fituesit dhe humbësit në mosmarrëveshjet politike të atij vendi.

Z. Trump dhe Sekretari i Shtetit Rex Tillerson duhet të shqyrtojnë animet e Z. Lu dhe nëse kjo është në sintoni me deklaratat e Z. Trump "Ta bëjmë Amerikën të Madhe Sërish" edhe në politikën e jashtme.

Përditësuar me 10 Shk 2017

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus 1? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI
Jeni të kënaqur me masat e marra për Koronavirusin