Jump to content
Veriu Forum
Sign in to follow this  
Ina_84

LARINGU

Recommended Posts

KU NDODHET LARINGU?

Laringu ndodhet nga jashte,ne mes te qafes,ndersa brenda fillon menjehere poshte rrenjes se gjuhes dhe shtrihet deri ne hyrje te ezofagut.Nga jashte ai perkon me te,pjesen me te ekspozuar ne mes te qafes,ne vijen e mesit.

 

CILI ESHTE FUNKS KRYESOR I LARINGUT?

Laringu ka 3 funks kryesore:

1---Sherben si mbrojtes x rruget e poshtme te frymemarrjes ndaj kalimit te ushqimeve ne te.Ai sherben si sfinkter dhe reagon sapo ne hyrje te tij kalon ndonje leng apo trup tjeter i huaj.Kjo kuptohet shume lehte po te kemi parasysh qe nje pike uje te kaloje ne rruget e frymemarrjes,ne mbytemi menjehere.

2---Sherben si rruge x kalimin e ajrit ne mushkeri,pra merr pjese ne frymemarrje.Gjate frymemarrjes telat e zerit hapen duke bere te mundur kalimin e ajrit midis tyre.

3---Merr pjese ne prodhimin e zerit apo ne te folurin,nje funks qe e dallon njeriun nga kafshet.Zeri prodhohet nga presioni i ajrit qe vjen nga mushkerite i cili ve ne levizje telat e zerit.Dridhja e tyre formon zerin.

 

NGA CILAT SEMUNDJE PREKET ME SHPESH LARINGU?

Tek femijet me shpesh laringu preket nga infeksionet ne formen e laringiteve akute apo kronike.Te te rriturit semundjet me te shpeshta jane laringitet kronike dhe kanceri i laringut.Laringet kronike jane ne gjendje te paraprijne kancerin,sidomos me shpesh te duhanpiresit.Te perdoruesit profesioniste te zerit(kengetaret) mund te zhvillohen nodujt vokale.

 

CILAT JANE SHENJAT E SEMUNDJEVE?

Shenjat kryesore ne laringitet akute te femijet,jane ngrirja e zerit dhe veshtiresia ne frymemarrje.Ne lariget kronike shenjat kronike eshte ngjirja e zerit x nje kohe te gjate.Ne kancerin e laringut shenja kryesore eshte ngjirja e zerit qe lokalizohet ne kordat e zerit.Kur ai lokalizohet siper kordave shenja kryesore eshte dhembja e fytit dhe veshtiresia ne gelltitje.Ne rastet kur masa zmadhohet shume i semuri ndjen veshtiresi ne frymemarrje.

 

CILAT JANE SHKAQET E SEMUNDJEVE?

Ne kancerin e laringut shkaktari kryesor eshte perdorimi i duhanit.Personat qe kane pire mbi 20 vjet duhan dhe kane pire mbi 30 cigare ne dite ,jane shume te predispozuar per kancer.Ky rrezik shtohet shume kur perveç duhanit i semuri perdor edhe alkol.Kanceri me shpesh shfaqet pas dekades se 5 te jetes.

 

SI MUND TE BEHET MJEKIMI?

Mjekimi kryesor i kancerit te laringut eshte kirurgjia,i shoqeruar me rrezatim mbrapa ne stadet e avancuara .Ne stadet e hershme mjekimi behet me rrezatim ose operacion.

 

PARANDALIMI I SEMUNDJEVE TE LARINGUT?

Eleminimi i pirjes se duhanit dhe alkolit.

 

SI BEHET REHABILITIMI VOKAL TE TE SEMURET QE KANE HEQUR LARINGUN?

Me ane te vendosjes se protezave te zerit ,menjehere sapo hiqe laringu.Kjo proteze e rikthen zerin ne masen 80%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shyqyr zotit qe kemi keto gocat e forumit qe studiojne dhe marrin vesh nga mjekesia pasi nuk po na lene semundje dhe pjese trupi pa folur per te dhe rreziqet qe mbartin nga semundjet :smile: :smile: :scratch: :scratch:. ....POR sidoqofte ndonje derman per tullacet nuk gjetet :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...