Llogaria ime
Veriu Portal
Detyra matematikore

a mund te mi zgjillni keto rrethi me rreze 10cm hapet duke formuar nje hark rrethi me rreze 25cm.Gjeni ne grade te ketiju harku.


Përgjigjet (1)

Përgjigjur: Martë, 28 Shkurt 2017  
Fillimisht gjejme gjatesise e perimetrit te rrethit te cilen e shenojme:

C = perimetri i rrethit
r= rrezja e rrethit (Dime qe germa (pi) greke eshte 3,14)
(pi greke) = 3,14

ku
C=2 x (pi) x r 


Aplikojme formulen: C = 2 x 3,14 x 10= 62,8 cm pra, C = 62,8 cm eshte perimetri i rrethit me rreze 10 cm

Ne kete menyre kemi perimetrin. Duke zgjidhur problemin e qe u eshte dhene ju:

Kemi rrezen 25 cm (r=25) dhe duam te gjejme kendin qe ky hark formon:

Per te gjetur kendin mepare duhet te gjejme perimetrin imagjinar qe krijon rrethi me rreze 25 cm:
Shenojme me germen L perimetrin imagjinare = 2 x (pi) x 25 = 157

Per te gjetur kendin aplikojme kete formule ku 360 eshte grada e nje rrethi komplet:
a = C x 360
L

pra,
a = 62,8 x 360= 144
157

Kendi qe formohet eshte 144 grade
Të Ngjashme
Detyre matematikore
pika A[6,-2] ndodhet ne grafkun e funksionit a] y=-_1 x b]y=3x c] y=-3x d]y=+2 3 rrethoni pergjigjen e sakte. (0) Përgjigje
Gjeologi
Cfare do te thote antiklinale (1) Përgjigje
Ligjerim libror
ligjerim libror a mund te me beni nje tekst te shkurter ju lutem me ligjerim libror ju lutem (0) Përgjigje
perse nuk po bie shi si me par
perse nuk po bie shi si me pare (1) Përgjigje
Gjermania
Per qfar arsye Gjermani ka vetem nje port detar dhe nje lumor ? (0) Përgjigje
si do te jet moti ne vitin 2014 dimrit
si do te jete moti ne vitin 2014 dimrit (0) Përgjigje
botanika
nje fenomen ritmik qe ndodh cdo rreth 24 ore eshte nje:cikel fazor ditorcikel cikardianore fiziologjikefotoperiodizem (1) Përgjigje
gjeografi
sa eshte shpejtesia e levizjes perparuse drejte bregut e valve te cunamit (1) Përgjigje
Moti
A bon me dit se moti i së merkures si mun të jetë... (0) Përgjigje
moti ne shkoder
si eshte moti ne shkoder (0) Përgjigje