Jump to content
Veriu Forum
Sign in to follow this  
VeriuPortal

Kur ka lindur Martesa?

Recommended Posts

a_309.jpgNjë forme kontrate mes një burri dhe një gruaje ekzistonte që prej 4 mijë vjetësh ne mes Babilonezeve.

Të gjithë popujt e njohur kishin rituale shoqërore që përcaktonin bashkimin mes nje burri dhe një gruaje.

Dëshmia më e vjetër për këtë fakt vjen nga kodi i Hamurabit (1792-1750 para erës sonë),në të cilën

përcaktohej që martesa është e vlefshme vetëm nëse ekzistonte një kontratë e shkruar për "Blejren" e

gruas nga ana e burrit.Filozofi grek Aristoteli(384-322 para erës sonë) thonte që mosha ideale për

martesën ishta 37 vjeç për burrin dhe 18 vjeç per gruan.

 

 

Lexo me shume artikuj

Share this post


Link to post
Share on other sites

un e di se martesa i ka fillimet qe ne shoqerine primitive ku martesat e para kane qene bere me grupe,pra nuk kishte asnje lloj rregulli qe percaktonte martesen mes gjinive,racave etj.Pra po ta marim me kuptimin e sotem kishim nje lloj *liberalizmi*....ku brenda nje bashkesie primitive kryeshin mardhenie seksuale pa dallim...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...