Llogaria ime
AOL Portal
Lifestyle

"Të parandalojmë rënien e flokëve me anë të shkuljes së tyre"
Publikuar me 15 Pri 2015

"Të parandalojmë rënien e flokëve me anë të shkuljes së tyre"

Nje studim sa i cuditshem aq edhe interesant eshte publikuar nga revista Cell mbi parandalimin e renies se flokeve me ane te shkuljes se flokeve te shendetshem.

Studimi eshte kryer nga Universiteti i Kalifornise se Jugut ne SHBA qe tregon se heqja e rrenjeve pilifere ngjall nje pergjigje pozitive te folikoleve, qe pas "traumes" ata rrisin kapacitetin rinovues fale gjendrave te proteinave te lenduara.

Testi eshte kryer ne disa minj laboratori te cileve u jane hequr nje grup qimesh (200 cope) ne nje zone te vogel (3 - 5 milimetra kateror). Rezultati ka qene i mahnitshem duke u riprodhuar rreth 1200 qime ose gjashte here me shume se sa ishin mepare ne ate zone. Kerkuesit kane testuar nje zone me te madhe (6 mm/kateror) por rezultati nuk ka qene i njejte.

Pergjigja e ketij mekanizmi ndodhet tek sistemi imunitare i personit qe aktivizon folikonet polifere qe i japin origjinen flokut. Folikonet komunikojne ndermjet tyre duke dhene sinjalin qe eshte momenti per te riprodhuar floket te rinj.
Arsyeja qe i njejti efekt nuk perfitohet ne nje zone me te madhe eshte se folikonet nuk arrijne te komunikojne ne distanca te largeta ndermjet tyre duke mos rigjeneruar te njejtin sasi flokesh.


1212
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus 1? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI