Llogaria ime
Veriu Portal
Lifestyle

Nuk arrini të flini gjumë? Mund jetë faji i hënës së plotë
Publikuar me 26 Kor 2013

Nuk arrini të flini gjumë? Mund jetë faji i hënës së plotë

Ka nga ata që pretendojnë se kanë njohur gjithmonë se: me hënë të plotë flihet keq. Tani, erdhi konfirmimi i parë shkencorë për të provuar se me të vërtetë sateliti ynë ka ndikim në gjumë.

Në një studim të botuar në revistën Current Biology , hulumtuesit në Universitetin e Bazelit, të udhëhequr nga Christian Cajochen, publikoi provat e mbledhura me eksperimentet e tyre.

Kanë monitoruar ciklet gjumit të vullnetarëve të ndryshëm gjatë kohës, duke vënë në dukje aktivitetin e trurit, lëvizjet e syrit dhe prodhimin e hormoneve gjatë periudhave të gjumit, e duke u fokusuar në veçanti në nivelet e melatoninës, i rëndësishëm për ciklet e gjumit dhe të qëndruarit zgjuar .

Vullnetarët të nënshtruar eksperimenteve nuk e dinë se çfarë kohë të ciklit hënor janë, dhe  për t'u siguruar ata janë mbajtur në një laborator me pa dritare.

Hulumtuesit kanë qenë në gjendje të lidhin cilësinë e gjumit me fazat e hënës, duke vënë në dukje se gjatë gjumit me hënë të plotë është shumë i trazuar.

Në detaje, aktiviteti i trurit që lidhet me gjumin e thellë është ulur me 30%, nevojitej më shumë kohë për të rënë në gjumë (të paktën pesë minuta) dhe flinin rreth 20 minuta më pak.

Kjo është - thanë kërkuesit - "prova e parë e besueshme se ritmi hënor mund të rregullojë strukturën e gjumit tek njerëzit."

Sipas profesorit Cajochen, shpjegimi mund të qëndrojnë në trashëgiminë e së kaluarës së largët, kur drita e hënës pengonte paraardhësit tanë për të fjetur më të sigurt, të mbrojtur nga errësira, ose mund të ketë një lidhje në mes të hënës dhe riprodhimit, siç ndodh për disa kafshë.


882
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bëjnë 1 plus nje? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI