Llogaria ime
AOL Portal
Lifestyle

Dashuria për macet mund të shkaktojë sëmundjen e skicofrenisë
Publikuar me 23 Qer 2015

Dashuria për macet mund të shkaktojë sëmundjen e skicofrenisë

Kush ka nje mace duhet te kete kujdes nga bakteri Toksoplazma Gondii, parazit i cili strehohet nga to dhe te tjera kafshe.

Ky bakter zhvillohet tek njeriu i njohur si Toksoplazmozi dhe mund te shkaktoje semundje mendore nder te cilat skicofrenine. Alarmi jepet nga Stanley Medical Research Institute në Maryland, publikuar nga revista Schizophrenia Research.
Sipas studimit, me shume se 50% e personave te diagnostikuar me semundjen e skicofrenise kane pasur nje mace ne shtepi ose kane pasur nje te tille ne femijeri. Studimi kishte filluar qe nga vitet 90' dhe qe jane studiur te pjesa me e madhe e rasteve nese ka pasur nje lidhje mes ketij paraziti dhe semundjes.

Hulumtuesit thone se paraziti futet ne trurin e njeriut nen formen e cistiteve microskopike dhe zhvillohet duke filluar nga adoleshenca e njeriut. Ata mendojne se paraziti godet neorotransmetuesit e trurit. Ndersa nje tjeter studim thote se paraziti perdor gjithashtu rruazat e bardha te gjakut qe ndodhen ne sistemin imunitare per tu kamufluar (si nje kale troje) dhe mepas te kaloje ne tru.

Toksoplazma Gondii arrin te zhvillohet ne disa kafshe por ai arrin te kompletoje ciklin e tij jetesore vetem tek macet qe mepas e nxjerrin me ane te jashteqitjes.


1874
  
0

Mos perdorni komentet per te bere pyetje, mund te mos merrni pergjigje. Shkruaje pyetjen tende tek Pyetje dhe Pergjigje

Sa bejne dy plus 1? (shkruaje me germa rezultatin)
EMRI